Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Мартиника или нещо френско насред Карибите

4 декември 2018, 09:42 /Редактор: Калина Петрова

Главната улица на Мартиника
Сн.: Официална фейсбук страница

Мартиника е най-цивилизованият от островите в южните Кариби. Френският дух се усеща навред. Не е само в името на главния град Фор дьо Франс. В превод звучи като Френската крепост. И се намира точно до голямото пристанище за круизни кораби.

По пътя до стената попадате в модерното сити на града със стъклени фасади на офис зданията и с големи булеварди, каквито няма как да видите на другите Антили. Все пак е територия от ЕС и точно на такава прилича повече, отколкото на презокеанска. Около цитаделата, спомен от от миналите колониални времена, е изграден прекрасен крайбрежен парк.

Ако тръгнете по променадата към пристана на лодките за разходка, вашата задължителна дестинация е Ле Троаз-Илет, което е курортната зона на столицата на Мартиника. Ваканционните корабчета стигат за нула време дотам, но трябва задължително на отиване да погледнете разписанието за връщане и да запомните поне 3 възможности за вземане на лодка по обратния път. Защото освен липса на логика, според която да има повече курсове в дадени натоварени часове, местните демонстрират и липса на точност – т.е. „забравят” някой и друг курс. А би било доста неприятно да изпуснете големия кораб, с който изобщо сте стигнали до острова заради поредния плаж.

Ивицата на Троаз – Илет не е нещо особено на фона на други карибски острови. Но палмите са поникнали буквално на самия пясък и гарантират естествена сянка, ако легнете да се печете под тях. Красиво е и е много приятно да се поизлежите за час-два. Но не повече. Поради много извивки на брега, можете да бъдете на плаж от двете страни на един малък залив, като често едната е с по-кротко море като езеро, а другата е с по-дълбоко и по-бурно. Така че веднъж ще се топнете в едното, а втори път – в другото. Като много внимавате, защото през прозрачните преливащи по цвят води – от изумрудено към смарагдово – истинска прелест, лекият уж ветрец прави така, че да изгорите едва ли не като факла, без изобщо да усетите. Именно по тази причина не препоръчваме да останете на плажа цял ден, а за обяд да се върнете обратно в столицата.

Най-популярното място в нея е голям магазин за сувенири срещу пристана за лодки за разходка, където има безплатен уай-фай и повечето туристи се тълпят там заради него, не заради стоката, каквато в повечето случай вече са виждали по другите карибски острови. Иначе центърът на Фор дьо Франс е на метри навътре по малките улички. Около неголям площад в стила на френската провинция, са се наредили къщи в колониален маниер и местния клон на веригата универсални магазини „Галери Лафайет” – още нещо френско и още щипка цивилизация насред карибския рай. Ако тръгнете вдясно от него, ще излезете на прекрасна алея покрай централния парк. Идеята е била да се създаде нещо като местен вариант на „Шанз Елизе”.

Покрай парка ще намерите приятни заведения, където да си вземете кроасани като парижките, магазини, а пътят – естествено – води обратно към морето и към крепостта. Туристите обичат места, където няма начин да се изгубят, даже без карта и навигация, особено предвид цените на мобилните услуги, които в този край на света за българите са направо убийствени. Мартиника и по-специално Фор дьо Франс е именно такова място, което освен подредено и лесно за ориентация, е също така и неголямо. Така че рискът да изпуснете кораба и да продължите карибския си круиз по празниците е нулев.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ