Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Хипарите „откриват” Гоа

12 януари 2019, 15:20 /Редактор: Калина Петрова

Гоа
Сн.: Официална фейсбук страница

По времето, когато бохемата у нас „откри” Созопол, световните хипари от същото поколение „откриха” Гоа. Тук определението „деца на цветята” определено е звучало съвсем на място: растителността е прекрасна и твърде богата, а тогавашните младежи са си били деца.

Те отиват на острова, след като Гоа „се освобождава”. Всъщност през 1961 г. става част от Индия. Преди това най-малкият й днешен щат е португалска колония. Което прави всички местни хора, родени до края на 1960 г. европейски граждани с доста прилични пенсии (минималната е като максималната българска), дори никога да не са стигали до родината – майка, някога велика колониална империя. И поради тези социални плащания от Лисабон „родените в робство” са най-богатата прослойка в едно доста бедно и поизостанало кътче на планетата. На португалския, макар и малко – по определени думи, прилича местният език, който е далеч от националния хинди. Английският също не е голяма сила на острова, който някои – твърде пресилено, наричат Ибиса на Изтока.

Малко по-оправдано е названието „Рим на Изтока”. Португалците са оставили немалко църкви като спомен от своето владение. Най-забележителните са разположени от двата края на централната улица на Стара Гоа. Градчето в сърцето на острова приютява тъмната фасада на „Добрия Исус” – чудесен, макар и строг по архитектурата си храм с фантастичен вътрешен зелен двор.

От другата страна на пътя е „Света Екатерина”: най-голямата черква в цяла Индия. И част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Пред нея, в приятната неголяма градина като на дворец, която тук наричат парк, са разположили своите палатки навремето – преди по-малко от половин век, първите международни туристи – споменатите вече хипита. Днес посетителите са от цял свят. Голяма група от различни националности идва с големите круизни кораби на голямото пристанище с португалско име Вашку да Гама.

На летището, модернизирано и доста прилично на фона на тесните и поразбити пътища наоколо, пък пристигат на групи предимно немци и британци, след като водещите допреди 3 години руски туристи изведнъж загърбват Гоа. По крайбрежието има немалко хотели и ризорти, но трябва да знаете, че тукашните 5 звезди може да ви се спорят леко съмнителни. По-важното за отдъхващите са хубавите пясъчни плажове, ниските цени на най-търсените питиета като бирата – около долар, на обичайните стоки като тениските по долар – долар и половина, колкото са и магнитите за спомен. На разположение са и малки, но приятни къщи за гости, странна смес в стилово отношение между местна и средиземноморска архитектура с колониални повеи, както и апартаменти комплекси – от типа на нашите по Черноморието, които все още далеч не заплашват неподправената екологическа чистота на Гоа. Най-доброто време за посещение е през месеците до края на април, преди да дойдат жегите и мусоните.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ