Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Мале е най-грозната столица на най-красивата страна

16 януари 2019, 10:00 /Редактор: Калина Петрова

Пристанището на Мале със старите гемии
Сн.: Официална фейсбук страница

По-малка от Студентския град в София, разположена на свой остров от само 5 квадратни километра, Мале е столицата на най-мечтаната и вероятно най-красивата страна в света – Малдивите.

От неотдавна тя е разширена, построен е с китайски пари мост, който свързва острова с аерогарата. Това изведнъж изпълни града с невероятен трафик. Освен хилядите моторетки, основен транспорт на местните, по-заможните вече пърпорят и с малки автомобили, предимно японски. Движението не е просто безкрайно и хаотично, но и опасно. Нито пешеходни пътеки, нито светофари улесняват живота и пресичането на пешеходците. Местните шофьори няма как да карат бързо в теснотата, но го правят удивително безразсъдно. Това важи със страшна сила за главната улица – крайбрежния булевард „Бодутакурутаану”. От моста за летището и панорамния безалкохолният бар „Нюпорт” до съоръжението тя се извива покрай нещото като плаж на града.

Морето е с типичната по цвят за Малдивите светлосиня вода, ивицата е миниатюрна, а най-интересна за туристите е гледката на влезли да се къпят с бурки и буркини (специалните покриващи всичко бански за мюсюлманки) млади малдивки, които свенливо се плискат. До плажа има хубава малка градина, а отвъд булеварда е централата на управляващата партия. Недалеч на същия тротоар е единственият приличен хотел „Маагири”. Отсреща, откъм морето, са двете най-прочути заведения на града. Едното е сладкарницата с панорамна тераса към океана и летището „Цитрон бай Лемънграс”, а до него е френският ресторант „Нувел”. Пред тях има приятна градинка с типичните за тази страна пейки с конструкцията на хамаци.

Наблизо е пристанището, където акостират лодки за аерогарата – някога единственият транспорт до нея, особено опасен при бурно море, както и така наречените „стрели”, които обслужват курортните острови околовръст и служат за трансферни „шатъли” на круизните кораби, които акостират недалеч от столицата на Малдивите. Всъщност става въпрос за гемии на неопределена възраст от поне няколко десестилетия, които се движат с много шум и малка скорост по океанските вълни, клатейки се и от най-малкия порив на буйните тукашни ветрове. По-нататък кеят продължава с нещо като марина. Откъм сушата към него гледа имитация от платна на „крилете”, оформящи неповторимата фасада на операта в Сидни.

От другата страна на улицата, малко по диагонал, е президентският дворец. Преди по-малко от година в иначе идиличната райска страна за последно имаше опит за преврат – сегашният президент опази креслото си от атаките на своя полубрат и по по съвместителство – бивш президент. Срещу марината пък е централният площад на Мале. Той е изпълнен с гълъби и деца и открива постланото с мрамор пространство към джамията с огромен позлатен купол, от която пък пешеходната зона преминава в чуден тропически парк.

Пряката, която огражда площада откъм строящото се своеобразно сити на малдивската столица, засега с едно само подобие на небостъргач, е забележителна с многобройните магазинчета за сувенири. За улеснение на туристите в самото й начало има гледащ към площада борд с изображения на местната валута руФии. Нейната най-скъпа банкнота има от двете си страни изображения на кит и на водна костенурка. Малко по-нагоре са клубът и деликатесният магазин „Сийгъл”, които са едни от най-тузарските адреси в малдивската столица.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ