Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Най-хубавото ни розе се ражда между старите столици

22 януари 2019, 11:23 /Редактор: Калина Петрова

Изложение за вина в София
Сн.: Bulphoto

Бутафорните нови стени на старите български столици може да се харесват на някого, но много по-привлекателно за мнозина, за да потеглят за този край, ще се окаже, че именно там се ражда и се бутилира най-хубавото българско розе. Този тип вино става все по-популярно по света и у нас.

Първото розе в класацията на най-добрите български вина стана именно виното от Царев брод. Избата, която е само на 3 години, се намира непосредствено до Мадарския конник, на 10 км от първата ни столица Плиска и на 20 км от втората – Велики Преслав. Теренът, климатът, надморската височина и другите условия благоприятстват много белите сортове вина като рядко срещания у нас Ризлинг, влизащ в един от типовете вино, което бутилират тук – Сепаж. То се прави от 4 сорта, като гроздето се бере в един ден, което е важно за качеството. И е първото, произведено у нас, попаднало в селекцията на най-престижния лондонски винобар „67 Пал Мал”.

Друга интересна напитка е сортът Гергана, което е кръстоска от класическите за нашите земи Мускат Отонел и Димят, създадена по соцвреме – през 1972 г. Като един от най-добрите обекти на винения туризъм в страната обаче се сочи варненската изба, която се намира в село Генерал Кантарджиево. Тя е на 2 км от морето, така че да бъде удобна за посещение и от областния град, и от курортите Златни пясъци, Св.Св.Константин и Елена и Албена. Освен елегантна дегустационна за посетителите, избата си има 500 дка собствени лозя, като материалът е от Франция и Италия.

Последното осигурява възможността за производство на рядкото по нашите земи „Пино Гриджо”, типично за алпийските склонове на Пиемонт, както и на тосканското „Санджовезе”. Наред с тях обаче се отглежда и Варненски Мискет, и обичайният за Северна България Траминер. Със сигурност не знаете, че в околностите на морската ни столица има средновековна крепост. Ако решите да видите останките й, наричани от местните хора Мухалийско кале, наминете и през винарската изба на село Блъсково. Скален манастир на 9 века и причудливата пещера Тъпаните, обитавана още от каменната ера, са други забележителности, разходката до които ще ви направи жадни за еликсирите на севера. Независимо, че е близо до Варна, тя отглежда и бутилира Врачански мискет, наред с френските сортове, които типично виреят по подобни хълмове.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ