Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Екскурзоводи искат създаването на туристическа полиция

22 януари 2019, 11:38 /Редактор: Калина Петрова

розобер
Сн.: Bulphoto

Екскурзоводи, работещи по Черноморието, искат спешна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Сериозните проблеми по туристическите обекти в България, с които гидовете се сблъскват всекидневно по време на работата си, са станали причина за искането на тази среща. Действащата наредба за упражняване на дейността на екскурзоводите в България е в процес на изменения. Работещите по морето имат конкретни предложения, които са изпратили в министерството на туризма. Темата беше коментирана в сутрешния блок на БНТ.

Християн Облаков, член на Съюза на екскурзоводите в България:

Преди всичко, отправили сме покана към министъра на туризма Николина Ангелкова за среща, на която да бъдат обсъдени предложените от нас промени в Наредба № 1 от януари 2016 г., която регламентира дейността на екскурзоводите и се надяваме тази среща да се състои. От чисто практически характер в хода на работа се установяват някои неточности и практически функционални проблеми, които трябва да бъдат изяснени.

Александър Шопов, член на Съюза на екскурзоводите в България:

Един от основните проблеми е това, че много чуждестранни групи идват в България без да имат местен екскурзовод, което е задължително, както е казано в наредбата. Свидетели сме, например, на много азиатски групи на Фестивала на розата в Казанлък, които идват без местен екскурзовод, а именно такъв им трябва, за да даде достоверна информация за страната. Представете си какво би казал чуждестранният екскурзовод, може да урони престижа на България. Това е недопустимо. Трябва да се създаде туристическа полиция, която да осъществява този контрол за лицензирани екскурзоводи, които да предоставят информация на туристите като цяло. Министерството на туризма следва да предупреди чуждестранните посолства в страната, които пък да предупредят своите туроператорски фирми задължително да взимат местни екскурзоводи. За нас, екскурзоводите, трябва да бъде разрешено да влизаме в музеите безплатно, дори когато не сме с група с цел опресняване на информацията и припомняне на експозициите в музеите. Много чуждестранни туристи се оплакват, че няма упътвания на английски език в някои от музеите и туристическите обекти.

Надежда Иванова, член на Съюза на екскурзоводите в България:

Ще си позволя да изкажа мнение и като екскурзовод, и като музеен работник. Работила съм 25 години в Националния музей на образованието и още в средата на 90-те години беше подета една инициатива, която целеше да се направят тези упътвания и много градове на България виждам, че има. Те са еднотипни и това е добре, но защо дадените общини не са го направили, това аз не знам.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ