Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Селото на българска султанка е нов винарски магнит

23 януари 2019, 09:50 /Редактор: Калина Петрова

вино
Сн.: Shutterstock

В София можете да опитате първото наистина добро ново бренди от България, на фона на завяхващата слава на по-старите ни образци, и да го прибавите към чая си в студените дни, вместо да добавите коняк или ром чуждо производство.

В Свищов можете да му се насладите и на място. Избата, която привлече навремето инвестиции чак от Австралия – една от най-силните страни в т.нар. Нов свят на виното, е една от класиките на региона Дунавска равнина. Той пък е един от най-богатите на елитни винпроми в цялата ни страна. Селективните изби числят 20. Комбинацията на Дунав, чернозема и северните склонове на Балкана, правят мястото идеално за отглеждане на бели вина, но новите технологии позволяват получаването и на чудесни червени вина.

Ние обещахме да ви водим на не дотам познати места по нашите винени пътища из България. В момента хит е близкото до Велико Търново и столицата на най-финото българско мезе – град Елена, чудно село Марян. То е част от историята на Кера Тамара – изобразената в Лондонското евангелие дъщеря на последния велик български цар Иван – Александър, сестра на Иван Шишман, при когото падаме под османско иго. Тя става първата ни султанка. Кера Тамара е първата от нашите принцеси, които династични бракове отпращат в харемите на османските владетели. Бракът й с Мурад Първи е своеобразен подкуп и залог за турския владетел да не напада родината ни. Седем години – от 1371 до 1378 г. той отлага отдаването на красавицата на друговереца, но я праща в тогавашната му столица Бурса. Така осигурява 15 години независимост на България. Кера запазва християнската си вяра, като въпреки това гробът й днес е във фамилната гробница на османската династия. От сълзите й, изплакани на път от Търново за Бурса, именно при сегашното село Марян (кръстено на галеното й име Мара/я), поникнали лозите и впоследствие се появили масиви, от чиито поколения днес се бутилира вино на нейно име, а има и немалко къщи за гости и вили, където можете да се настаните и да опитате местните специалитети – еленския бут и сирене от местната био мандра.

Понеже пътуваме по следите на вината – тук се раждат прекрасни типични за земята ни сортове като Димят и дори Мавруд, но също и френски като Мерло, Шардоне и Совиньон Блан.

Селото с не по-малко впечатляващото име Мечка пък е достойно за посещение заради своето шато „Седем поколения”. Първопроходецът е изучилия се веднага след Освобождението във Франция Илия Рабчев, който след завръщането си основава на свое име изба, превърнала се в най-големия производител в бранша в Русенския регион и не само. Сега седмото поколение от рода му, носещо същото фамилно име, се занимава със създаването на вина. Понеже можете и да се настаните в комплекса, използвайте случая, за да обиколите туристическите забележителности наоколо – неповторимите Ивановски скални църкви, част от Световното наследство на ЮНЕСКО, средновековната твърдина Червен, природния феномен СтълПище.

Интересни неща могат да бъдат разказани за всяка от другите изби в региона на Дунавскта равнина. Все пак тук са класически изби като споменатата в началото в Свищов, където ще ви отведем скоро отново, за да посетим римската крепост Нове, в Сухиндол, винпромът в Търговище, който е един от трите най-големи в България.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ