Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

На Каранашево карат ски и правят барбекю морските вълци

10 февруари 2019, 12:19 /Редактор: Калина Петрова

Пистите на Каранашево са за начинаещи и подготвени скиори, има такава и за шейни
Сн.: Официална страница

Малцина знаят, че Черноморието ни също има своя ски курорт. Морските хора карат на Каранашевото. Това място предлага изключително добра възможност за снежен и слънчев уикенд, съчетан с възможности за исторически туризъм.

Намира се край един от най-бедните и най-интересните с архитектурно възрожденските си къщи мъничък град – добрия стар Котел. Странното име, което е съвършено неориентирано маркетингово към чуждите пазари, така че да напълни морските хотели в мъртвия за тях зимен сезон, носи названието на фамилията на инвеститора в мини курорта. Той е осигурил и влекове, и модерни машини за обработка на пистите и за изкуствен сняг. За децата ползването на съоръженията е безплатно, за учениците струва само 5 лева, а дневните карти и уроците по ски са 10 лева.

Изненадващо за ниските части, с които е характерна Източна Стара планина и предвид по мекия климат заради близостта на Черно море и там снежната покривка е дебела. Пистите са разделени на трасе за най-малките, на което може да се карат и шейни, малка писта за начинаещите скиори и терен за опитните с 30% наклон. На пистата може не само да се спортува. Край нея домакините са организирали специално място за приготвяне на месо барбекю под синьото небе и кристално чистия и свеж въздух. Пържолите и кюфтетата всеки си ги носи от вкъщи. Който пък не се е сетил, ще се приюти в чайната.

Както споменахме, приказният Котел е съвсем близо до трите писти. Само на три километра. А местните хора наричат местността, където са трасетата отново с числото 3 в наименованието – „Трите вятъра”.

На фона на тази поезия, можете да си представите, че отсядането за уикенда в доста достъпните 5 хотела в Котел си заслужава. Сигурно ще ви е интересно да научите историите на немалко прочути българи. Оттук са родом членовете на единствената родна династия след падането ни под османска власт. Става въпрос за фамилията Богориди, чиито представители са били князе на Молдова, Влашко, Самос, везири на султана, а след Освобождението и до Съединението – на Източна Румелия, както е наречена южната част от отечеството. Софроний Врачански, Петър Берон, Георги Раковски – бащите на родната литература и наука са от това градче. Старите възрожденски къщи и училището за фолклор, дало звезди и на народната песен, и на попфолка привличат интереса на туристите.

Другото типично за града са неговите неповторими килими с удивителните им багри на базата на огнените алени краски. Ще намерите най-голямата колекция от тях в Галатанското училище. Това е къща, която е от типа на Несебърските и Созополските от старо дърво. Най-старият от килимите в музея обаче е „само” на 160 г.

Тук може да видите тракийските гробници, античната крепостна стена, наричана още Желязната врата. Ужасяващо е името на най-голямата тукашна природна забележителност „Злостен” – карстов комплекс с пещери и понори. Интересен е и скалният комплекс „Чаталкая”, и т.нар. Римско кале, ще рече крепост, която е датирана от времето преди 18 века. Край Котел се намира втората по дължина пещера у нас, както и най-поетично назованата – „Мъглявата”, макар че има и една „Приказна”.

В община Котел е и селото с не по-малко известните стари къщи и с романтичното име Жеравна. Селото напоследък се прочу покрай етно събора, който се организира заедно с фестивал на фолклорните носии, в които се натъкмяват дори видни политици, холивудски звезди и всякакви други колоритни личности.

През зимата няма такива събития, но можете да разгледате доста неща. Само къщите, които са паметници на културата са близо 200, всяка на възраст от 150 до 300 години. 3-те музея на селцето, художествената галерия, черквата и Хилендарския метох, стария хан и кафенето са другите местни забележителности. Прочута е водата на Жеравна, която идва от Балкана и тече от нейните фамозни стари чешми. 34 къщи за гости са отворени за туристите, даже с най-ниски финансови възможности.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ