Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Камбаните са забравеният туристически уникат на София

16 март 2019, 09:43 /Редактор: Калина Петрова

камбаните
Сн.: Bulphoto

Има начин да се докоснете до 133 държави, без да напускате България и дори София. Той ще стане на 40 години през лятото. Това е най-големият „перкусионен инструмент” в Европа, а също така е уникален по рода си монумент и е забравеният туристически уникат на София.

Не е в списъка на ЮНЕСКО, но е открит от генералния директор на световната организация през 1979 г. в полите на Витоша, за което свидетелства и специална мраморна табела, която ще видите на място. Монументът „Знаме на мира”, наричан напоследък за краткост и простичко Камбаните, включително и официално, се намира на 500 м от Околовръстното шосе на София малко след естакадата към „Младост”. Има удобна и добре поддържана отбивка, а точно до комплекса има по-голям и по-малък паркинг. Удивително е, но без никаква реклама и без никаква грижа от страна на държавата, през уикендите идват семейства с малки деца и с кучета. И хлапетата, и домашните любимци си изкарват страхотно, не спират да тичат наоколо.

Някои гости си правят барбекю в гората наоколо, а други карат мотори и джипове офроуд в околността, освен че посещават атракцията. Невероятно е, но в подножието на видната отдалеч висока бяла кула, в четирите ниски части, образуващи кръг около центъра на архитектурната композиция, висят 133 камбани от цял свят. Най-старата е на 1000 години! Има съвсем малки камбани от далечни държави като Сейшелите или Исландия. Има и огромни и супер декоративни като японската, която е най-впечатляваща от всички. Интересни са камбаните от несъществуващи вече страни, като например Германската демократична република.

Звучи актуално фактът, че венецуелската камбана е загубила парче от себе си, пък и не е единствената. И символите на други латиноамерикански и африкански държави са пострадали. Първата камбана след 1989 г. е поставена от името на Ватикана. Тя е донесена лично от папа Йоан – Павел Втори при неговото посещение за извинение през 2002 г.

Българската камбана тежи 1300 кг в чест на 1300-годишнината на нашата държава. На места липсват камбаните донесени по време на четирите международни детски асамблеи.

Още с влизането от малкия парк през стълбите към монумента, погледът спира върху важна табела. Тя позволява само на хлапетата да бият камбаните. Поривът обаче е неудържим и вероятно по тази причина наоколо надписите са по-благосклонни към възрастните. Забраняват само силното биене на камбани. За огромно съжаление, музикалните композиции, които майстори перкусионисти изпълняваха преди години, вече не забавляват посетителите. Навремето централната камбанария образуваше нещо като оркестър с различните „гласове” на различните „инструменти”, разположени на върха й. Звукът на отделните камбани се сливаше в уникална музикална хармония. Това е още една изпусната туристическа атракция, която можеше да прави милиони евро годишно за София.

Не личи държавата и по-точно Министерството на културата, чиято собственост е този единствен по рода си в света комплекс, да полага грижи и за парка, който е обградил монумента. Той даже е орязан над три пъти по площ – от 380 на 105 дка, като в съседство са построени три затворени жилищни комплекса. Обидно неподдържан е паркът, което изглежда ужасяващо дори само да се погледнат изтърбушените и отрязани лампи, които навремето водеха по алеята към Камбаните.

Все пак поне монументът не е сринат със земята, което се е предвиждало преди 23 години. Приятната разходка до комплекса в пролетен уикенд е интересна, както за софиянците, особено за по-новите жители на милионния град, така и за неговите български гости, идващи от други места, много от които дори не подозират за неговото съществуване. Но са силно впечатлени от него, когато свърнат от Околовръстния път и посветят час - два от времето си на Камбаните. Близостта на Арена „Младост”, Бизнеспарка и „Ринг” мола е удобство, защото те разполагат със заведения, където огладнели от разходката на чистия въздух туристи могат да похапнат в голямо разнообразие от заведения.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ