Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Една от най-добре запазените крепости е край Мезек

18 март 2019, 10:30 /Редактор: Калина Петрова

Мезек
Сн.: Официална страница

Пролетта е перфектния сезон за посещение на Източните Родопи, всичко е така свежо и зелено. Два изключително интересни културни обекта, превърнали се в забележителности и на Свиленград, са гробницата Мезек, която принадлежи към едно от най-монументалните съоръжения от този тип, открити в земите на древна Тракия, както и Крепостта.

Гробницата представлява внушително съоръжение, ориентирано в посока изток - запад с вход от към изток. Тя е изградена от големи, добре обработени каменни блокове. Градежът е на "суха зидария", без хоросан. Блоковете за свързани помежду си с железни и дъбови скоби. Общата и дължина е 29.95 м. Дромусът /коридорът/ е дълъг 20,65 м., широк 1,55 м. и висок 2,40 - 2,60 м. От него последователно се влиза в две камери /предверия/ с правоъгълен план, след които следва кръгла камера с кошеровиден купол. Гробницата е използвана многократно, броят на извършените погребения е не по-малък от 4. Погребани са били представители на тракийската аристокрация. В нея са открити множество предмети от злато, сребро, бронз, желязо, стъкло, фаянс и глина. Датират се от IV - III в.пр.Хр.

На запад над с.Мезек, се издигат и руините на една от най - добре запазените средновековни крепости по нашите земи. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се в покрайнините на село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1 км от гръцката граница. Стените и ограждат площ от около 6,5 декара с форма на неправилен четириъгълник с размери 110/60 м. изградени от ломен камък, споен с бял хоросан. Отвън са прошарени с два четириредови пояса от тухли.

Отбраната на крепостта е подсилена с девет кули, пет от които разположени на южната крепостна стена - най-уязвимата. Построяването на крепостта трябва да се отнесе към края на XI и началото на XII в., вероятно по време на управлението на Алескей І Комнин.

Укреплението е използвано до падането на района под османска власт. Крепостта е изпълнявала функциите на замък или е била предназначена за постоянно пребиваване на гарнизон и неговите командири. Крепостта е била разрушена значително около 1900 г. когато от стените й са взети камъни за строежа на турските казарми в Свиленград.

Крепостта е замислена като солидно фортификационно звено и в нея е имало интензивен живот. Разкрити са няколко зърнохранилища с овъглено жито, където се съхранявали хранителите припаси. Многобройни са намерените железни върхове на стрели, шпори и конски подкови, свидетелстващи за ежедневието на войниците от гарнизона. Каменни мелници, метални инструменти и други подобни предмети пък разказват за бита на обикновеното население.

Крепостта е обявена за Народна старина и архитектурно-строителен паметник от Античността и Средновековието и обнародвана в ДВ, бр. 221/1927 г. и бр. 67/1968 г. През 1963 г. и през 1973 г. са провеждани реставрационни и консервационни дейности, както и през 2007 г. Изграден е и информационен туристически център, предлагащ информация и брошури.

Освен гледка към селото и околностите, при ясно време от кулите се открива панорама към Бяло море.

Името на с. Мезек  е документирано за първи път в османските регистри от 1582 г. След Освобождението на България през 1878 г. по силата на Берлинския договор то остава в пределите на Турция. През 1913 г. Букурещкият договор връща Мезек на България.

Туристическата пътека от селото до връх Шейновец води любителите на природата и историята до мястото, където през 1912 г. започва Балканската война. В селото се предлага настаняване, има и заведения за хранене.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ