Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

13 века действала най-старата и най-неизвестната крепост

19 март 2019, 13:13 /Редактор: Калина Петрова

Руини на връх Драгойна
Сн.: Официална страница

Известна е историята, според която пристигайки с кораб по Дунав в бъдещите си владения, вторият монарх на освободена България Фердинанд бил първо учуден, после поразен и накрая разочарован, че се намерил в земи, където няма крепости, каквито бил свикнал да вижда в провинцията на родната му Австрия.

Вече сме ви разказвали за калета до великата река, които развитието на винарския и културния туризъм през последните години направи интересни за посещение. Но България е богата и на крепости на повече от 3500 години, каквито Австрия никога не би могла да има. До една от тях ще ви отведем днес.

Страната ни е на 13 века, а точно толкова е побирала между стените си жив град крепостта под връх Драгойна в община Първомай. Все още може да се види каменната стена от времената преди античността – тя е построена първо 1700 г. пр. Хр., а във вида, в който останките й са налични сега, е на поне на две и половина хилядолетия. Това е северната порта на Родопите на границата с Тракия.

Заради изгледа на десетки километри околовръст мястото е смятано за стратегическо в старите времена. Възможно е това да е била една от техните столици от времената преди земите да бъдат превзети от гърците и те да претопят местните хора, докато в елинистичната епоха се стига до напускането на хората от тези места по неизяснени засега причини.

Смята се, че вероятно това е най-голямата крепост и град от ерата на предците ни - траките, които са оставили най-много ДНК в сегашните българи. Мястото щеше да изглежда още по-внушително и по-мистично, ако не бяха иманярите. Десетилетия наред, от 50-те години, когато е „открита” старата крепост, тук се рови за имане. Намирани са златни и сребърни ценности. Вместо обичайните за българските туристи надписи, които оставяме навсякъде – дори на Колизеума в Рим, както стори една родна звезда, по скалите могат да се видят надписи от различни отдавна отминали епохи. В града, който се е простирал под върха е имало амфитеатър, както и голямо светилище. Старата слава на крепостта се възражда, когато за 30 години тя става лагер на легендарния войвода на Южна България Ангел Войвода и неговата чета.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ