Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Камен град е духовната столица на траките

20 март 2019, 18:02 /Редактор: Калина Петрова

Белите камъни
Сн.: Официална страница

Много са модни напоследък у нас разходките до Каменния град на границата между Сърбия и Босна до Дървения град на Кустурица, докъдето вече сме ви водили. Ала малцина тръгват по друг маршрут - за Камен град до Златоград.

Според учените е много възможно именно това да е била духовната столица на траките. Те виждали Бога в причудливите скални форми. Превръщали ги в жертвеници и около тях се въртели всички действия на жреците им – и гаданията, и тържествата – т.нар. вакханалии в чест на влезлия също в гръцката и римската традиция повелител на виното Дионис, който е тракийски идол. В днешно време не се колят животни, но се правят възстановки на церемонии с носии, венци и факли, като в древните времена. Туристите мятат монети, за да се върнат на това мистично място, което според посветените и досега изобилства от енергия.

Интересно е да се знае, че навремето тук са заколвали не само животни, но и хора като жертвоприношение. Това е ставало рядко, в изключителни случаи. Когато е трябвало да бъде измолвано нещо наистина много важно. Градацията в жертвоприношенията е била козел – овен – бик – кон и човек на върха на веригата.

От Камен град тръгва традицията и за заколване на свиня в деня на зимното слънцестоене, което ние днес наричаме Коледа. Смятало се, че жертването на прасето помага на небесното светило да се роди за нов живот. Освен с кръв, жертвоприношенията са били и с мляко, когато е измолвано нещо, свързано с майки, или с растителна храна.

Недалеч от Камен град е друго уникално място в Родопите. И то е свързано с тракийската култура. Става въпрос за Белите камъни край Неделино. До 4 в. на това място е имало извор, който се свързва с женското начало. След това се появило сегашното му име, което се дължи на добиването на вар. Вследствие, станало светилище на мъжкото начало, понеже бялото се приема за цвят на силния пол от древните.

Освен ритуална функция, Белите камъни, както повечето енергийни места, останали от траките, са били използвани и за антична обсерватория за наблюдаване на движението на небесните тела.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ