Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Най-високият връх в Европа: Защо обичат да изкачват Елбрус?

24 март 2019, 14:07 /Редактор: Лилия Чалева

Връх Елбрус (5 642 м) е най-високият връх в планината Кавказ
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Въпреки че Елбрус е смятана за лесна за изкачване планина, тя продължава да привлича хиляди катерачи от цял свят. За много от тях покоряването ѝ е предизвикателството на живота им.

Планината Елбрус (в действителност спящ вулкан) в руския Кавказ е регион, ежегодно посещаван от хиляди чуждестранни туристи от над 70 държави. Някои от тях са ски-запалянковци, но повечето мечтаят да покорят един от най-високите върхове в света, разказва Russia Beyond.

Един от "световните 7"

Истинска мечта на всеки планинар е да изкачи всички от "седморката" на най-високите върхове, разположени на всеки от континентите. С височината си от 5642 м Елбрус заема петото място в този списък.

"Често катерачите покоряват първо връх Килиманджаро в Африка, после връх Елбрус", твърди Андрю Слейт, който ръководи туристическата компания Beyond Red Square, организираща изкачвания на Елбрус. "За мнозина това е първото истинско катерене в сняг, което правят на толкова голяма височина", добавя той.

Изненадващо, дори за професионалните алпинисти Елбрус често си остава "terra incognita". "Бях изненадан, че най-високият европейски връх не е в Алпите, а в Кавказ", твърди Анди Мичъл, опитен катерач от Уисконсин.

Американският инструктор по скално катерене Камило Гомес планира да посети приятели в Краснодар и случайно открива, че Елбрус е едва на 500 км разстояние. "Когато осъзнах, че най-високата планина в Европа е само на няколко часа от мен, ми се прииска да я изкача", казва той.

Трудно ли е?


Някои от алпинистите, дошли да покоряват Елбрус като най-високия връх в Европа, смятат, че не е технически "труден" за изкачване. Професионалният катерач няма да се изправи пред голямо предизвикателство в лицето на плавните му склонове.

Камило дори твърди, че южният подстъп към върха, по който поемат повечето туристи, е твърде лек за него.

За аматьори единственото задължително условие, за да завършат 10-часовото пътуване до върха, е доброто физическо здраве.

Въпреки това по пътя туристите могат да се сблъскат с височинна болест, влошаване на сърдечни проблеми, лошо време, екстремен студ и т.н. Така че дори "лесните" планини трябва да се изкачват от групи под ръководството на сертифицирани планински водачи.

Онези, които успеят да изминат целия път догоре, са наградени с красиви и спиращи дъха гледки. Някои катерачи твърдят, че се чувстват като на върха на света (и определено на върха на Европа). Смята се, че понякога в ясни и безоблачни дни оттук могат да се видят две морета – Черно и Каспийско.

Изкачване по руски


Други планинари идват на Елбрус, за да "вкусят" от специфичните "руски" условия за катерене.

Руското правителство полага огромни усилия да превърне Елбрус в първокласен ски и алпийски курорт. Едно от главните "руски чудеса" – Елбрус – следва да стане визитна картичка на страната.

Въпреки това от инфраструктурата на Елбрус все още има какво да се желае. Някои от хотелите, ресторантите, туристическите бази и въжените линии напомнят на съветските времена и трудно могат да бъдат описани като луксозни. Но често подобна скромност и минимализъм са търсен ефект от алпинистите, какъвто те предпочитат.

"Инфраструктурата на Елбрус е страхотна. От моя гледна точка по-голямото развитие просто намалява усещането за самостоятелно вършене на работата. Като катерач обичам суровите преживявания. Оценявам планините без нищо по тях, защото това ме кара да се чувствам по-близо до природата", обяснява Мен Кох, алпинист и любител на екстремните спортове от Колорадо.

"Харесва ми всичко. Градовете в долината са красиви, настаняването беше страхотно, а храната беше от истинска местна кухня и напитки. Не съм типичен американец. Харесва ми нещата да са селски, минималистични и практични. Нямам нужда да съм на топло, сухо и безопасно и добре нахранен във всяка минута от деня. Това са условията, които открих при това изкачване и други неща, които съм правил в Русия. "По руски" е фраза, която научих от един от моите приятели. Когато ходя на почивка, ски или да бягам, съм най-щастлив, ако нещата са "по руски". Приключението Елбрус беше "по руски" и така се и надявах да бъде", спомня си Анди.

Камило споделя тези чувства. "Културите на балкарските и кабардинските народи, живеещи около Елбрус, са удивителни, а гостоприемството на тези хора прави Елбрус една от любимите ми планини. Инфраструктурата на планината е добра, има далеч повече инфраструктура, отколкото в други планини, които съм изкачвал".

Има обаче и някои забележки. "Едно нещо, което би било приятно да се види, е някои от големите метални боклуци и стари срутени сгради да бъдат разчистени, за да изглежда планината по-чиста и по-натурална", отбелязва Камило.

"Единствено се надявам този боклук да се извежда от планината по-ефективно", съгласява се Мен.

Чупене на стереотипите

В съзнанието на много чужденци Северен Кавказ все още е неразривно свързан с чеченските войни и тероризма. Много хора се страхуват да идват тук, без да осъзнават, че ситуацията днес е съвсем различна.

Места като Елбрус могат да помогнат да се спре този начин на мислене, сигурен е Андрю Слейт. "Щом хората дойдат тук в Кавказ и видят колко е красиво и колко добри са местните хора, това ще им помогне да променят стереотипите си за Русия и Северен Кавказ", обобщава той.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ