Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Старата столица с нови атракции

25 март 2019, 09:21 /Редактор: Калина Петрова

Велико Търново, крепостта Царевец
Сн.: Bulphoto

Въпреки че често е наричано Старата столица, Велико Търново през последните години се старае винаги да предлага нови неща на туристите, независимо колко пъти са го посещавали. Последната изненада за гостите е обновяването на една от най-посещаваните части на града. Това са улица „Гурко” и Самоводската чаршия, които са популярни именно заради обстановката на старината на къщите, дюкяните и занаятчийските работилници, заведенията по тях. Те са своеобразното сърце на старопрестолния град с калдъръма, възрожденския стил и всички останали съставки на този вид туристически продукт, сега понапудрени и освежени.

От махалата се открива чудесна панорама към околните хълмове. В тази връзка, през последните години Велико Търново упорито разработва и друга от историческите си части. По традиция задължителната спирка на посетителите е хълмът Царевец, но от петилетка насам се инвестират милиони във фаворизирането на другото историческо тепе – Трапезица.

Освен крепост и черкви в околността, в този туристически продукт влизат атракции, които трудно могат да се видят другаде в България. Най-впечатляващ, особено за децата, е фуникулярът – лифтът, който води от старата гара Трапезица до калето. 110-годишната жп станция е историческа заради факта, че именно на нея слиза Фердинанд, за да обяви независимостта на България, и себе си за цар.

Това, след като се разхожда пеша до най-важната черква за Втората българска държава – „Св.40 мъченици”. Там той прочита тържествената декларация за създаването на Третото царство на 22 септември 1908 г. Черквата, която преди дни отбеляза своя празник, догодина ще стане на 790 г. Построена е по заповед на великия Цар Иван – Асен Втори в чест на неговата победа при Клокотница през 1230 г. За военния му триумф свидетелства и специална колона в храма, изписана с възхвала. Храмът израства върху по-стара черква и затова, освен гроба на Иван – Асен, там е и гробът на друг велик цар от династията на Асеневци и първият с признание и на Изток, и на Запад – Калоян. Това е много важно за българската държавност, тъй като ние нямаме следи от другите ни владетели на наша територия.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ