Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Монастир е изненадата на Тунис

14 април 2019, 08:45 /Редактор: Калина Петрова

Монастир
Сн.: Официална страница

Монастир, ударението се изговаря на „о”-то – каква по-добра дестинация за великденска ваканция, вече достъпен от София с лоу-кост и евтини туристически пакети, е изненадата на Тунис.

Нищо, че се води сателит на тунизийския Слънчев бряг – Сус, където бяхме с наш разказ неотдавна. Те са почти свързани на практика, водят се иначе отдалечени на 20 км и са свързани с влакче, което – явно за по-престижно, местните наричат „метро”. Обикновено туристите разглеждат първо крепостта, която е много добре запазена в типичните за Магреба пясъчни цветове, неголяма, но впечатляваща и отвътре, и отвън, достъпна навсякъде – от кулата до сутерените. От другата страна на улицата е мавзолеят на дългогодишния президент Бургиба, на когото се дължи целият, в това число и туристическият разцвет на градчето, което има дори свое собствено летище – като другите основни курорти на Тунис – Сус и Хамамет, независимо, че 4-те са пръснати всичко на всичко по дължината на 162 км от столицата Тунис и великия някога Картаген, където вече сме ви водили. Мавзолеят е изключително импозантен дори отдалеч, по нещо напомня на индийски, при всичките си арабски мотиви, като че ли е най-ценен с прекрасния парк.

Продължете по крайбрежието по посока Сус и след едно типично за страната кръгово кръстовище, ще се окажете пред портата на някогашната резиденция на Бургиба, чийто портрет ви преследва навсякъде – по стени, хоругви и билбордове в неговия град. Някога на цялата огромна площ с приказен плаж на брега на Средиземно море е имало само неголяма постройка в псевдо модерен за 60-те-70-те години стил, която донякъде може да се сравнява с умиращия си бг аналог – Живковата „Перла” на най-хубавия плаж на Приморско. Някогашното езеро с фонтани пред парадния й вход е сухо. Влезете ли във входа обаче, имате чувството, че домакинът или е напуснал току-що, или скоро ще се върне. Вляво от входа е неговата любима лимузина. После поемате из салоните и личните покои на легендарния президент.

Луксът е странна комбинация от италиански и френски влияния с арабски мотиви. Човек не може да спре да снима. Супер модерните за тогава удобства като телефони и телевизори навсякъде – даже в банята и будоара, са голям смях. Почти всичко може да се пипне, дори да е отвъд въженца. Нещата са по-добре запазени от някога славния интериор на милардерската вила „Себастиан” в Хамамет, където сме ви водили. Около някогашната резиденция, новобогаташите на Тунис са си направили затворен комплекс с тузарски къщи в нейния огромен парк. Поизсекли са палми и дървета, настанили са се и гордо карат бавно лъскавите си автомобили по алеите. Има нещо от настроението на „Уистерия лейн” от сериала „Отчаяни съпруги”.

Върнали се на пътя към Сус, ще видите много добри 4- и 5-звездни клубове, в един от които се настанихме. За разлика от нашите хотели по Черноморието, в Тунис всеки комплекс е с отделен огромен плаж, ползван само от клиентите на дадения обект. Той се поддържа феноменално добре, предлага всякакви условия за водни спортове, по алеите между ниските хотели – по правило до 3-4-етажни, но разляти с централно и две странични крила, след басейните, има и други атракции. По формулата „спокойствие и добра храна”, към която се добавят уайфай навсякъде, но трудно работещ при пуснати едновременно 7-8 фейсбука, както и чудесните за огромна изненада на мнозина тунизийски вина. Сами ще видите, ако пътувате от столицата до Монастир, че вляво е морето с плажовете и туристическите места за настаняване, а вдясно от чудесно поддържаните и обрамчени с палми пътища, се простират обширни лозя. И имайте предвид, че Тунис е по-евтин, а по нищо не отстъпва на Мароко. 

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ