Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Велинград - столицата на великденските яйца

16 април 2019, 11:08 /Редактор: Калина Петрова

великденски яйца
Сн.: Bulphoto

Всеки ден от годината, но особено на предстоящия Велики четвъртък, Велинград дава възможност на туристите да порисуват на воля великденски яйца в специално отредена за това експозиция и занаятчийско ателие, където освен такъми за целта, може да се разгледа и уникална колекция от шедьоври в този все още непризнат вид изкуство. Оказва се, че има много техники и за боядисване, и за „изшарване”, както наричат занаята тукашните хора.

Единственият съперник на Велинград в майсторското изписване на яйца се оказва сравнително недалечният, ако си ги представите като отклонения по магистрала Тракия – Ихтиман. Рисуването на яйцата придобива характеристиките на ритуал.

Първо, човек ги топва за сваряване в прочутата местна минерална вода – все пак това е спастолицата на Балканите от 270 години насам. После, естествено сварените в животворната течност основи за изографисване се багрят в местния исторически музей.

Той се намира в квартал Каменица, в някогашната сграда, посветена само на Вела Пеева, дала име на съюза на родопски села, какъвто представлява градът. В Чепинския край, както е етнографското име на района, традицията за украсяване на яйца на най-големия християнски празник е стародавна. Те се изписват със специални писалки – механични или електрически, посредством разтопен пчелен восък. Всичко е био, всичко е органик. Има си експерти, които помагат на ентусиастите да се пробват в този вид изкуство, след като са сварили в местната лековита термоминерална вода яйцата.

В навечерието на всеки Великден се организират нови и нови изложби на тукашните писани яйца. Но има и специална колекция, която представя както образци от други краища на България, така и уникати от други държави в Централна и Източна Европа.

Както стана дума при пътешествието ни до Будапеща, в Сентендре например също са се специализирали в рисуването на яйца, но в съвсем друг стил, много по-декоративен, по-флорален като мотиви, с преобладаване на студената синя гама, вместо типичната за нашите ширини топла алена. В други държави като Полша и Чехия пък багрят и изографисват дървени яйца за Великден, които мнозина хитро използват за биячи и трошат природните. Много трябва да се внимава, защото най-старите и най-ценните експонати са на половин век. Представете си каква буквално убийствена миризма би предизвикало счупването им.

Така и така сте в историческия музей, ако не се интересувате от Вела Пеева, обърнете внимание на сбирката, посветена на най-големия син на Велинград. Това е великият български и световен оперен певец Николай Гяуров. Тази година има две годишнини, свързани с него – 90 години от рождението и 15 от смъртта му, което е чудесен повод да си припомните или да научите за триумфите на велинградчанина в Скалата в Милано, където сме ви водили на специално посещение. Както и на другите първостепенни сцени на планетата. Ще видите оригинални негови костюми от ролите на ненадминатия бас от Скалата, специално изсечена за него монета в Австрия, която също е била в краката му. Вижте и етнографската изложба – освен християни и мюсюлмани, в този край и в този град живеят и малко познатите като етнос армъни.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ