Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Чудна риба и райски места край града на Ботев

18 април 2019, 14:54 /Редактор: Калина Петрова

Калофер
Сн.: Официална страница

Калофер е градът на Ботев и всичко в него или около него носи името на гениалния поет, даже най-високият връх на Стара планина с неговите 2376 м, който се извисява над малкото планинско селище. По ирония на съдбата, едно от малкото неща, които не носят името на националния герой е пътеката към върха – местните са я нарекли „Тарзан”.

Догодина ще станат 70 години, откакто върхът се казва Ботев, а около него е резерватът „Джендема” с вековни гори и диви животни. Най-прочутите му атракции са „Райското пръскало” – най-високият водопад на Балканите – 124 м, който вече описвахме при разказа за парка Централен Балкан под егидата на ЮНЕСКО, и Райските скали, които пък носят тези названия, защото природата наоколо наистина е неземно красива. И е най-прекрасна именно пролетно време, когато всичко е свежо и зелено, особено след всичките дъждове от последните седмици.

За туристите, които обичат по-спокойното ходене, върхът ще бъде следваща цел, а сега могат да поемат по екопътеката „Бяла река”, чиито два километра се минават най-много за час насред „Джендема” до живописното ждрело – може да не е като в Трън, но си е забележително. Покрай пътя може да се отбиете до Калоферския мъжки манастир, който носи името „Рождество Богородично”. Той е основан преди близо 5 века, но е разрушаван и възстановяван – последно за 1300-годишнината на България при соца. В къщите за гости – вилите наоколо, човек може не само да преспи, но и да опита прясна риба от минаващата през Балкана Бяла река.

Специализиран в приготвянето й е ресторантът с името на реката, който се намира на главния път, недалеч от Калофер – вече забравихме, покрай магистрала „Тракия” да минаваме по Подбалканския, със завоите и уникалните натурални картини. Заведението принадлежи на развъдник за риба, така че качеството е гарантирано. Стискайте палци за хубаво време, за да седнете на терасата и да се радвате на гледката наоколо.

За най-мързеливите само на 15 минути пеш от центъра на Калофер има панорамен ресторант с чудни гледки към връх Ботев, към водопада”Райското пръскало” и няколко стаи за настаняване под него. Цените за нощувка със закуска са наистина за всеки джоб. Още по-ниски са в къщите за гости, приветливи, чисти и приятни, с домашна кухня и само 15-20 лв. на нощ. Разбира се, трябва да посетите и музея на Ботев. Той е направен на мястото на къщата на прочутата фамилия, която е държала и запазеното 180-годишно училище, където е преподавал бащата на великия поет – знаменития даскал Ботьо Петков.

Музеят е сред парка „Ботева градина”. Сградата е възстановка на оригиналната, която е била наследствена на най-известната майка от нашата поезия. Правена е по спомени на брата на Христо Ботев. При соца, който е оставил силен отпечатък върху възрожденския град, правят и експозиционна зала. Разбира се, центърът е оформен така, че над всичко и над всички се извисява наистина величав паметник на гения, при това качен на възвишение, като около него е решена цялата екстериорна композиция. Внушението е за национална гордост и наистина се получава. Ако трябва да сравняваме – повече, отколкото композицията на центъра на столицата на Априлското въстание – Панагюрище, където ви водихме миналата година по това време. До него обаче се стига доста по-бързо, отколкото до Калофер.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ