Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Батак впечатлява с потресаваща история и красив курорт

19 април 2019, 12:12 /Редактор: Калина Петрова

Църквата Батак
Сн.: Официална страница

По време на Априлското въстание против османското владичество през 1876 г. след двуседмична неравна битка с многохилядна турска армия загиват пет хиляди души от шестхилядното население на Батак и градът е изгорен до основи.  Всички знаем истинската история за 2000 жени, деца и старци, загинали от ръцете на османците в черквата „Света Неделя”, където човек го побиват тръпки и до днес, като гледа носещите спомена за пожара опушени голи стени, като тук-там по колоните има още от кръвта на жертвите, има и костница с черепи и кости на невинните мъченици. Те са канонизирани от православната ни църква през 2011 г. В съседното училище изгарят като факли 200 българи, още гинат в близките чорбаджийски къщи.

Новината за зверствата на Османската империя привлича вниманието на цяла Европа и е причина да започне събирането на пари и сили за освободителната за нас война, поведена от Русия.

Можете да научите още много в историческия музей, част от който е Балиновата къща. Потомците на кмета на Батак, който през 1813 г. дарява мястото и парите за изграждане на храма, го построяват отново само за 75 дни.

Другата голяма забележителност на града е едноименният язовир на броени километри от него. Той отстои на толкова и от Ракитово и само на двадесетина километра от спастолицата Велинград. Това пък са добри идеи за екскурзии наблизо. Малкото родопско море с площ от 22 кв. км открай време е известно с курорта Цигов чарк край неговите брегове. Хотелите и къщите за гости тук имат общо 17 000 легла – колкото Банско, но на пъти по-достъпни цени. През зимата могат да се карат и ски на двете писти, едната от които е 1200 м. През пролетта има удивително свежа зеленина, пейзажът напомня за подножието на Алпите. По това време на годината може да се лови риба, да се правят преходи до връх Голяма Сюткя. През лятото се ползват и водни колела, водни ски, лодки и джетове.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ