Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

4 юни 2019, 07:40 /Редактор: Лилия Чалева

Слънчев бряг
Сн.: Shutterstock

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг Централен“, „Слънчев бряг Север“, „Свети Влас Нов“, „Елените“, „Слънчев ден“, „Златни пясъци“, „Албена“ и „Бялата Лагуна“ и „Марина Диневи“, пише Монитор.

Това лято централният плаж в Слънчев бряг откри туристическия сезон със „ Син флаг“, а с престижното отличие след няколко години прекъсване е и „Златни пясъци“. За да се получи екосертификат „Син флаг“ един плаж трябва да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона, коментират екоспециалисти.

Централният плаж в Слънчев бряг получава за първи път отличието, след като от тази година управлението бе поето от нов концесионер. Само за няколко месеца плажът беше преобразен и след оспорвана световна надпревара доказа, че има място в списъка с най-добрите ивици.

По цялото протежение на ивицата вече са поставени чадърите и шезлонгите, повечето от които са чисто нови. Пясъкът е заравнен, обезпаразитен и почистен, оборудван е и медицински пункт с линейка и реанимационен екип. Назначени са служители по сигурността, които ще следят през цялото лято за реда и спокойствието на туристите. За първи път по протежението на цялата ивица са монтирани пилони с по три лампи, които осветяват нощно време пясъка. Осигурена е свободната безплатна зона на пясъка, която е 50 процента. Мощни лампи са монтирани по цялото протежение на ивицата и ярко я осветяват през нощта.

Докато миналата година единственият плаж със син флаг край Варна бе на „Слънчев ден”, това лято на сцената се завръща „Златни пясъци“, като причината е подобрената пропускателна способност на пречиствателната станция и дълбоководното заустване на отпадните води навътре в морето. Именно морето край плаж „Панорама“ в северната част на „Златни пясъци“ , където е пречиствателната станция, бе сред най-проблемните участъци в последните години.

Въпреки 15-те отличени със „Син флаг“ плажове у нас обаче сравнение показва защо сме все още значително назад в това отношение, например от Гърция, където те са над 500, припомнят специалисти в туристическия бранш. Според тях съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените Сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания, Гърция, Франция, Турция, Италия, Португалия, които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ