Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Инеада e перлата на турското Черноморие

11 юли 2019, 09:58 /Редактор: Калина Петрова

Инеада в Турция е на 5 километра от Резово
Сн.: Официална страница

След като ви заведохме в най-южното място на нашето Черноморие – Резово, където няма такси за плаж и за сините чадъри на пясъка до сините лодки покрай плаващите кротко лебеди и разхождащите се наоколо костенурки, което е досами турската граница, пътят може да ни отведе и отвъд нея. Там реката я наричат не Резовска, а Мутлудере, планината не е Странджа, а Йълдъз, но всичко е същото.

А плажът е по-хубав – общата дължина на ивицата е 26 км. Измамили са ни душманите при подялбата на тази чудна земя за прокарването на рубежа. Първото населено място, на 5 км от река Резовска, която ни е и граница, се нарича Инеада („г”-то между първата и третата буква в названието не се чете): 2000-градче, двадесетина пъти по-голямо от нашето Резово.

Като деца жадно надничахме към плажовете му и към него, понеже границата не можеше да се мине току-така. Сега е още по-примамващо. Наричат Инеада „перлата на Тракия”. Турските медии усилено препоръчват градчето за уикенд туризъм от Истанбул, който е на около сто километра оттук. Мястото е любимо на къмпингуващите, които в истинската туристическа страна никой не е подгонил със закон. Все пак има и десетина малки хотела. В категоризираните места за настаняване ваканцията не е скъпа даже в топсезона в момента – в петзвездния е 150 лв., в останалите е средно 60 – 70 лв. насред юли.

От 2007 г. околните лонгозни гори са обединени в национален парк от комшиите, които им обръщат много повече внимание от нас, които сме от другата страна на границата. Факт е, че те си имат и 7 езера наоколо. Най-известен е Мерт Гьол или езерото Мерт. По-популярни от другите са Хамам, сиреч Баня, и Сака, които са прочути с многообразието си от птици. В езерата на Инеада има около 30 вида риба. Също като на Резово, и тук по морето идват лебеди, както и диви патици. Интересно място е пещерата Дупниса, звучи почти като името на нашия град Дупница, но трудно може да се намери връзка. Дупката в скалите е с дължина 2,5 км и се смята, че е поне на 4 милиона години. Както край Резово има забравена и неорганизирана от туризма крепост, откъм турската страна на поречието на Резовска пък се гордеят с генуезки замък.

Също като при нас, където е открита тракийска могила, откъм комшиите има останки на селище от онази епоха, което обаче съседите повече са се постарали да разработят като атракция.

Инеада е наричана в Турция, освен Перла, също така и „кислороден оазис”. Легендата е, а казват и практиката с живи хора, че въздухът на селото отвъд река Резовска е толкова хубав, че астматиците да се излекуват от коварната си болест. При десет и повече посещения за по една седмица на това място, от заболяването не оставал и помен, от което се учудвали дори лекарите.

Единственият проблем в района е, че тук Ердоган планира да строи втората турска Атомна електроцентрала. За щастие, засега тя остава само негов план и мечта, а икономическата криза в страната му едва ли ще позволи в обозримо бъдеще тя да бъде изградена. Така че черноморският рай до нашата граница си остава непокънат.

Турският президент има амбициозни планове за Черноморието. За разлика от Егейското и Средиземноморското крайбрежие на комшиите то им е тотално неразработено.

Напредва т.нар. Зелен път по цялото протежение на обраслото в гори, а не в бетон – магистрала, която всеки може да зърне, докато се прибира над Турция примерно от Дубай – тя стига от Истанбул до границите с Грузия и Армения. По неговото протежение ще има много курорти – морски, планински, които през лятото ще развиват т.нар. грас-скиинг или ски по трева, за селски туризъм и т.н. За бърза връзка на столицата Анкара със Зеления път, от нея е пусната нагоре още една магистрала. За разлика от нас, турците първо правят инфраструктурата, после строят хотели. И, поучени от нашия горчив опит, правят нещата с мисъл за природата.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ