Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Ароматни „бани” в гората срещу депресия, съветват психолози

16 юли 2019, 09:20 /Редактор: Калина Петрова

Сардиния
Сн.: iStock

Туристическата мода на годината има японско название ширин-йоку и се превежда като „горски бани”, което ще рече къпане в чистия въздух на леса и слънчените лъчи за онези, които не могат или не искат да летуват по курорти. А това е добре дошло като идея за онези, които нямат и финансови възможности да пътуват надалеч.

Според психолозите часовете, прекарани в гората са истинско „хапче” срещу депресия, така че разходката се равнява на ароматерапията по ефект. Освен душата,твърдят специалистите, подобрява и функциите на имунната система. Научните изследвания доказват, че „горските бани” намаляват значително тревожността, стреса, депресията и гнева. Това се дължи главно на свойствата на излъчваните естествени ухания на дърветата и храстите.

Италианските психолози пък препоръчват посещенията на най-гъзарския си курорт – остров Сардиния, с терапевтична цел срещу депресия. Мястото, където през август, пък и цяло лято, се събират богатите и известните, наистина се радва на невероятни природни красоти и, въпреки развитието на туризма, остава със съхранен пейзаж, флора и фауна. Може би това запазване се дължи и на разпределението на богатствата, което е придобило форма на матриархат. Навремето бащите дарявали зелените градини и лозя на синовете, а никому ненужните скали и плажове на дъщерите си. Нямало как да знаят, че милиардерът, а после премиер Берлускони от далечното мрачно Милано и още няколко души ще направят това място най-популярния курорт на Италия. Сега Изумруденият остров, наричан така заради удивително красивите тонове на морската вода – като оттенъци на скъпоценен камък, е мечтана дестинация и е направил местните жени богати. И заради почти незатъмняваното цяла година слънце, чието греене на този остров на юг от не по-малко красивата Корсика, където сме ви водили, също е фактор за преодоляването на психологически проблеми като тревожност, стрес, пренапрягане и води до отпускане и зареждане с нова положителна енергия.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ