Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Бирен фонтан превърна в световен хит словенско градче

9 август 2019, 12:27 /Редактор: Лилия Чалева

Бирен фонтан в словенското градче Жалец
Сн.: iStock

Когато през 2014 г. пускат своя бирен фонтан, малцината жители на словенското градче от селски тип Жалец не са очаквали да станат световен хит.

Днес те посрещат над 100 000 туристи годишно заради уникалното си съоръжение. Те оставят минимум 800 000 евро. Защото 8 евро е цената на чаша от 100 мл, с която всеки може да си точи от 6-те машини за пиво около фонтана. Като нация техническа, словенците са измислили контрола – всяка чаша е въоръжена с чип, който дава сигнал на апарата да ви пусне предплатеното количество, което става автоматично.

Вижте видео >>

Създателят на тази гениална система с право е награден като почетен гражданин на Жалец.

През седмицата и в неделя фонтанът, наричан от местните „Зеленото злато”, работи от 10 сутринта до 9 вечерта, а в петък и събота, когато идват най-много хора – по 12 часа. Сипваните от машините бири са 4.

Първо идва тъмната местна „Кукец” на името на човека преди 181 години основал пивоварството в този хубав край с хубави хора, която е с 5,4% алкохол. После - 5-процентовата „Халер” от бутикова пивоварна в Словения по стара рецепта от немски замък, микс от 3 вида отбран екохмел, растящ в околността. Трета е националната класика „Лашко”. След нея пускат по-силната и също бутикова „Скубир” с алкохолно съдържание 6,9%. Пета е „Ло-бла-на – местна по технология на английски ейл. Накрая се предлага летен ейл, разработен в тукашния институт по изследване на хмела и пивоварството – един 42-годишен проект. Това е по-светла и по-лека бира – 4,5%. Тя е вариация на тема бирата на съседна австрийска Щирия, при която хмелът е обогатен с аромати на боровинки, черен чай, лимонена трева.

Разбира се, повечето туристи оставят много повече от 8-те евро за дегустация. Те се отбиват в околните кръчми да си довършат пиенето, отсядат в хотелчета и къщи за гости. Но също посещават екомузея на хмела. Всъщност именно той е „зеленото злато” на Жалец. Това растение е издигнато в култ тук, където според експертите се произвежда най-добрият хмел в цяла Европа. Изненадващо, малката - като човешка длан - Словения е петият му най-голям производител.

Почти всички си вземат и специалните чаши за бира от Жалец, както от спакурорти като Карлови Вари си купуват за спомен специфичните плоски съдове за минерална вода, както сме ви разказвали оттам.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ