Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Круизите в Арктика оставят местното население ”на сухо”

15 август 2019, 12:28 /Редактор: Лилия Чалева

Арктика
Сн.: iStock

Силното желание за приключенски туризъм доведе до увеличение на круизните кораби, които обикалят Арктика, но ползите от засиления туристически поток не стигат до местните хора. Това предупредиха експерти, цитирани от Ройтерс, след като пътешественик засили страховете от влиянието, което "корабите за партита" оказват в региона.

Местните общности са "превземани" от кораби, които докарват до 1000 пътници в малки селца, но не предлагат възможности за работа, каза съветникът в Околополюсния съвет на инуитите Купик Вандерсе Клейст.

"Те не оставят много постъпления след себе си", посочи той пред Ройтерс.
"Туристите идват със свои екскурзоводи. Селяните и може да успеят да продадат малко местно изкуство - резбовани фигурки от кост или плавей, но това не е достатъчно, за да компенсира щетите, които многото кораби нанасят", добави той.
Асоциацията на операторите на круизни арктически експедиции, която представлява компании, предлагащи малки експедиционни круизи, съобщи, че се е посветила на отговорен туризъм и е в близък контакт с местните общности.

"Много арктически общности приветстват възможностите, свързани с нарасналата туристическа дейност", каза изпълнителният директор на асоциацията Фриг Йоргенсен.

Броят на пътниците, избиращи да пътуват с круизни кораби по световните океани, е нараснал от 17,8 милиона души през 2009 година до 25,8 милиона души през 2018 година, сочи проучване на Асоциацията на международните круизни линии. Според представителния орган на сектора все повече пътници са се насочили към дестинации, които преди са били недостъпни.

Броят и размерът на круизните кораби в района на Арктика са увеличили с над 100 000 души пътниците, които пристигат всяка година, според Теро Ваурасте от Арктическия икономически съвет, който пропагандира устойчивото развитие.

"Това създава възможност за ново и допълнително препитание за общностите, но възможностите им да приемат стотици гости за един или два дни са наистина ограничени, така че това е проблематично", отбеляза той.

Теро Ваурасте допълва, че има и добри примери, най-вече около районите на Гренландия и архипелага Свалбард. Там корабите спазват стриктни разпоредби, когато влязат в местна територия и дори организират изнасянето на боклуците, изхвърлени на брега. /

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ