Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

След 700 км и над 70 тунела на Луца-Врахос бийч (50 снимки)

18 август 2019, 17:47 /Редактор: Лилия Чалева

Луца-Врахос бийч
Сн.: Dir.bg

Повечето българи, които избират да почиват на море в Гърция, избират курортите на полуостров Халкидики на Егейско море. Тук има прекрасни плажове, до които се стига дори по-бързо отколкото до родното ни Черноморие.

Сега обаче ще ви представя срещуположната на Халкидики дестинация в Гърция, която се намира под Албания - на брега на Йонийско море, в отсечката от Парга до Превеза, където се намират две селца Луца и Врахос, свързани с дълга и широка пясъчна плажна ивица. Плажът е носител на Син флаг, екологична награда, която се дава за съхранена околна среда, която гарантира чиста морска вода, сигурност и удобство на почиващите.

Вижте снимки >>


Тази година избрах да почивам именно там и останах с прекрасни впечатления. Единственият недостатък е дългият път - от София до там се изминават 700 километра, но пък си заслужава. Тръгнахме в 6 часа сутринта и бяхме там към 16 часа, като по пътя спирахме за около час и половина за кратки почивки.

Доста се пътува, но пък се кара основно по магистрали. След като излезете от добре познатата магистралата за Атина след Солун, поемате по магистрала Егнатия Одос, която стига до пристанищния град Игуменица на Йонийско море. Построяването й е голямо инженерно постижение, защото трасето й минава през гръцките планински области Епир и Егейска Македония и пресича планините Пинд и Каракамен и включва  76 тунела с обща дължина 99 километра и 1650 моста.

Тунелите наистина са много, в живота си не бях минавала през толкова, някои от които са с дължина над 5 километра, но затова пък те са образец за такова съоръжение и поддръжка.  Оборудвани са със сложна електронна система за наблюдение, осветление, вентилация и са приложени мерки за намаляване на произшествията.

Докато пътувах през един от тунелите, сигнализиращи светофари и електронни стрелки в един момент ни пренасочиха към ускорителната лента. Причината за това се оказа, че на следващия тунел, на разстояние от няколко километра, имаше аварирала кола в другото платно. Всичко това се осъществява електронно с цел веднага да бъдат взети обезопасителни мерки и да не се допусне удар в авариралата кола

Всеки тунел е подсигурен и с множество телефони за сигнализиране на пътна и спешна помощ, има и авариен пешеходен изход. На дългите тунели са обособени и места за аварийно спиране.  Докато минавах през тях се чудех защо и нашите тунели не са такива.  Не преброих през колко минах, но вероятно бяха близо 70, защото за крайната ми дестинация - Луца-Врахос плаж, се отклоних някъде около 40-50 километра преди Игуменица. След това оставаха около 70 километра.

Трябва да ви призная, че по едно време докато пътувах по магистралата вече не вярвах, че скоро ще стигна до морето, защото пред погледът ми се редуваха безброй планински възвишения, които сякаш нямаха край.

След излизането ни от магистралата обаче с всеки изминат километър природата подсказваше, че наближаваме морето - по пътя започнаха да се редуваха прекрасни цветни храсти с големината на дървета. Една от отсечките ми спря дъха с красотата си, защото приличаше на цветен тунел за младоженци, по който тържествено минаваме.

След 30-ина километра пристигнах до Луца-Врахос плаж.  Над крайбрежната улица се редуваха прекрасни 2-3-етажни  хотелчета, изпъстрени с цветя, а под нея се откриваше прекрасен плаж и тюркоазено море.

Тoзи дълъг плaж ce протира нa непрekъснaта пяcъчнa ивицa οт 3 κм. Имeтo му идвa οт именатa нa двeтe близkи cела Луца и Врахос, κοитο ca οтдaлечeни oт брeга и οбщaтa им плажнa ивицa е извecтна kaто Луцa в сeврнатa чacт и Врахοc - в южнaтa.

Въпрeки че нe e cъс cтaтут на cелo, Луцa-Врaхοс ce развивa κaто курοрт и прeдлагa хοтели, cтaи пοд наeм и рeстoрaнти. Прoмeнaдатa е пълнa c бийч барοвe, kaфeнетa и завeдeния зa бързо хрaненe. Плaжът e тoлкοва дълъг, че дори и мнοгοтο чaдъри и шeзлoнги, οcигурeни от бийч бaрοветe, нe гο правят дa изглеждa прeтъпκан. Винaги има къдe дa cе уeдинитe нa плажa и мястoтο cе прeдпочитa οт ceмейства c дeцa и двοйκи, търceщи тихa и спοкoйна пοчивκa.
Редица плажни барове предлагат и хамаци и кътове за деца. Тук има и плажно волейболно игрище, където през укиндите се организират турове. Ако сте любител на водните атракциони също няма да останете разочаровани. Тук се предлагат всички традиционни водни забавления, сред които и полет с парашут от моторна лодка с изглед към цялата брегова линия на курорта. И всички тези забавления ни най-малко не смущават и не пречат спокойната почивка на плажа.

Всеки от хотелите има плажен бар, така че не сте задължени да консумирате нещо на плажа, за да ползвате плажен чедър и шезлог, каквато е обичайната практика за Гърция.

Само че докато си лежите на плажа, няма как да не пиете фрапе или шейк, защото това са чудесна освежителни напитка. Фрапето струва 2,50 евро, а шейкът - 4.50 евро. Ценителите на бирата трябва да приготвят 4 евро за халба, а популярните коктейли от рода на мохито и май тай са по 7 евро.

Хотелът, в който отседнах, беше двуетажен със стаи тип студио, с кухненско оборудване и сервиз, което е типично за семейните хотели в Гърция. Всяка стая е с отделен вход, който води към красива маслинова градина и изглед към морето. Осигурено е за всяко студио всичко необходимо за самостоятелен отдих под маслинови дръвчета. А сигурността на почиващите има и видеоконтрол.

Що се отнася до ресторантите в курорта, обслужването е превъзходно, както и кухнята, което всъщност е характерно за Гърция. По отношение на цените в тях бих казала, че горе-долу са сходни с тези на курортите в Халкидики. Например заскрежена халба с бира излиза към 3-3,50 евро, а 200-грамова бутилка узо - 8 евро. Морските дарове са на цени от 8 до 12 евро, а популярната гръцка мусака излиза 7 евро.

В курорта има и чудесни пекарни, където сутрин може да купите закуски на цени от 1 до 2 евро.  Не липсват и супермаркети, където също може да напазарувате всичко каквото ви е необходимо. Така че в Луца-Врахос има всичко, каквото е необходимо за почивка на морето за всеки тип турист.

Що се отнася до типа туристи, тук българите са рядкост, аз лично видях една единствена кола с българска регистрация, освен тези, на компанията, с които бях. Тук идат предимно сърби, македонци и гърци, но не липсват и западноевропейци. В заведенията често  се засичах с датчани и норвежци с децата им.

Луца-Врахос е добра отправна точка за да разгледате интересни места в района, защото тук е историческия Епир, обитаван от времето на палеолита и пълен с исторически забележителности от времето на Омир.  Наблизо е и красивата Парга, която се намира само на 30-ина километра. Тя ще предизвика възхищението ви от амфитеатрално разположени разноцветни къщи и малки вити улични, подобни на лабиринт и осеяни с магазинчета, които водят на върха до останки на Венецианска крепост от 15-ти век.  Гледката оттам към залива е уникална и си заслужава да се види.

На пристанището на Парга може да качите на круизно корабче и да разкледате  красиви острови и пещери.

Наблизо се намира и река Ахерон, която се влива в Йонийско море при древното селище Амудия. Реката е световноизвестна с митовете от времето на Омир, които се разказват за нея. Името Ахерон идва от думата (ахос), която означава тъга. То идва от вярването, че по нея са преминавали душите на умрелите, за да достигнат до подземното царство на Хадес. Те били предвождани до там от Хермес, който ги предавал на стария лодкар Харон. Той от своя страна прекарвал душите на умрелите с ладията си до езерото Ахеруса. Ето защо Ахерон я наричат реката на смъртта, която приема в коритото си и водите на река Стикс.

Тъй като долината на Ахерон е мястото, което душите на мъртвите обитавали, до езерото Ахеруса било създадено Светилището Некромандио на Ахерон, където се осъществявало общуването с душите на мъртвите. Древните гърци вярвали, че душите на техни близки могат да им предскажат бъдещето и затова търсели контакт с тях, чрез посредничеството на боговете

Разходка с корабче при  устието на реката на смъртта и делтата й ще ви потопи в древногръцки времена и осигури незабравими спомени.

Има още много места в района, които трябва да се видят задължително, така че дестинацията до Луха-Врахос горещо ви я препоръчвам.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ