Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Токио градът с 23 квартала

19 август 2019, 14:48 /Редактор: Калина Петрова

Токио
Сн.: iStock

Токио – най-големият град в света, където живеят 5,5 пъти повече хора, отколкото в цяла България, е дестинацията, която трябва да осъществите на момента. При това самолетните билети дотам са едни от най-достъпните за толкова далечен маршрут в сравнение с други мечтани места.

Само след година японската столица за втори път ще посрещне олимпиада 56 години, след като Боян Радев и други шампиони се прочуха световно за първи път именно тук.

Токио е град от 23 „ситита”. Затова рядко ще ви дадат карта на цялата столица, а ако го направят, няма да има място за имената дори на основни улици. Обикновено картите са разделени по сити – можете да го наречете и квартали. Свързва ги перфектна метросистема. Това е сигурно единственият голям град на планетата, където никой не тича за подземната железницата. Влакчетата са на минута – две. Безкрайните им линии правят Токио едно цяло, без тях дори и 5 – етажните кръстовища не биха помогнали на трафика да се задвижи.

Шибуя е мястото, прочуто по цялата планета с кръстосаните пешеходни пътеки, на които на почти всяко зелено на светофара някой или група от хора застава в центъра, за да си направи селфи или друга снимка. Това е младежкото сърце на Токио.

С паметника на вярното куче, което чакало стопанина си с години да се върне, докато вече бил починал в службата – в Япония много се работи, с големите магазини и малките улички, пълни с безброй шарени заведения от всякакъв вид и характер – тук животът никога не спира. В квартала е и българското посолство, но не рачитайте на него, както показа нашия опит.

Гиндза е другият най-известен квартал в Токио. На фона на ултрамодерните здания от стъкло, фасадата на театъра кабуки – Кабикдза, в традиционен стил с декоративен покрив, е истински контраст. А метростанцията вътре, в преддверието на която има уникален базар за традиционни стоки и занаяти е любим на туристите.

Съвсем близо е култовият и у нас навремето универсален магазин „Мицукоши”, побратимен някога с ЦУМ. Освен перфектно зареден със стоката на най-добрите брандове в света, със стоки за бита, той радва гостите си и с невероятно приятни заведения на горните етажи за разкош. Наоколо са бутиците на всички големи елитни марки, които са на повече етажи от където и да било в света. Ако искате да се почувствате като герой от филмова класика, отидете в „Ню Йорк бар” на „Хаят” в още един световноизвестен токийски квартал, или сити по класификацията на местните – Шинджуку. Именно в това заведение, докато гледаха през витрините надолу към оживеното място, Скарлет Йохансон и партньорът й откриха смисъла на живота в „Изгубени в превода”.

Не толкова лъскавият квартал Асакуса е известен в цяла Япония заради храма там, който е най-знаковият в Токио. Може би километър преди да стигнете до святото място за местните, ще навлезете в добре организиран базар, откъдето повечето хора не могат да си тръгнат, без да си купят сувенири, да опитат прочутите местни сладкиши, направени от тесто от боб, или нещо друго от многобройните сергии, заведения и магазинчета наоколо. Самият храм наистина е мащабен. Главният му олтар е интересен и донякъде смущаващ, защото над композицията ясно личи пречупен кръст, който е отколешен символ на слънцето, но светът не е забравил, че Япония беше партньор на нацистка Германия.

Ситито на Токио в смисъл на бизнес е кварталът на императорския дворец. До супер високите небостъргачи се е ширнал огромен парк. В него нямате достъп до представителния палат и до имението, където реално живее новият владетел на старата империя. Но пък е запазена кула от 17-и век, от която се е виждало както морето от едната страна, така и планината Фуджи от другата. Сега това е невъзможно – гора от стомана и бетон със стъклени витрини се е извисила пред погледите и в двете посоки, особено към легендарните възвишения.

Ропонги в момента е най-популярното сити за нощен живот в Токио. Там е и най-модния от огромното множество молове в японската столица, който си заслужава да се посети не само заради дизайнерските бутици, но и заради чудесните заведения в съвременен стил и с различна кухня. Наколо е пълно с много по-достъпни ресторанти и барове за всеки вкус и за всеки джоб.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ