Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Най-красивите гейши и градини са в Каназава

20 август 2019, 10:58 /Редактор: Калина Петрова

Каназава
Сн.: iStock

В Япония имат класация на градините – целият свят се учи векове наред от тях, като челната тройка е равнопоставена. Мнозина обаче смятат, че паркът до двореца в Каназава е най-красивият от всички в държава, където поддържането на зелените площи е много повече от занаят. 3 милиона долара годишно струва на града в югоизточна Япония да поддържа своето богаство. Но от входни такси – само 3 долара на турист, той изкарва много повече, макар да не е най-популярната дестинация в Страната на изгряващото слънце.

Най-прекрасната част на градината е езерото, което е така аранжирано с дърветата, с декоративна къщичка и с типичните старовремски каменни фенери наоколо, че простите снимки от него, които всеки посетител лесно може да направи с телефона си, са по-живописни от класическите паркови картини на Констабъл или Шишкин. Няма нужда от корекции, от фотошоп, от нищо в добавка. Съвършена красота.

Друга забележителност на парка е многовековно дърво в неговия център, около което по всяко време приведени към земята градинари с типични сламенни шапки с огромни периферии шетат и плевят. Даже тоалетните в парка са високотехнологични, които са типични за островната държава през последните няколко десетилетия. Те позволяват контрол върху температурата на седалката, количеството впръсквана вода и т.н.

От другата страна на улицата спрямо парка е впечатляващия с големината и красотата на своята бяла фасада замък на местния шогун, който бил вторият по богатство в цялата, разделена на над 200 княжества, Япония. Имал един само проблем – „колегата” си от Киото, комуто трябвало да се подчини, след като онзи станал обединител на останалите феодали и нещо като първи император. Оттогава и досега между двата града има съперничество, като днес то е главно по отношение на гейшите.

Щедро подкрепяни от правителството финансово, за да продължат да упражняват своя занаят и да пазят традициите на компаньонките от арт тип, каквито се явяват въпросните хубавици, те числят над 200 в Киото и близо 50 в Каназава. В малкия град обаче те са много по-добри, ако се вярва на местните разбирачи. Те си имат специален квартал. В него няма червени фенери. Наричат стария град „квартала на чайните”, защото именно там наследничките на легендарната героиня Саюри от литературата, срещат своите вече международни клиенти от векове, та и до днес.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ