Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Сеул е по-модерен от Токио

22 август 2019, 13:57 /Редактор: Калина Петрова

Сеул
Сн.: Официална фейсбук страница

Сеул е един от най-бързо развиващите се градове в света, толкова, че оставя зад гърба си най-големия на планетата Токио. Също като японската, и корейската столица е нещо като обединение на различни градове. С тази разлика, че малката, но супер амбициозна държава е построила в главния си град повече небостъргачи, по-високи, по-модерни от комшийската, с която в момента дългогодишната надпревара е прераснала в търговска война. Стига само да видите ситито на метрополиса с над 10-милионно население.

Цял свят го знае по името на първия клип, надминал 1 милиард гледания в историята – „Гангнам стайл”. Парчето е майтап с квартала на юпитата. Той обаче е феноменално място, което с всичко доказва невероятния прогрес на Корея и нейната столица. Небостъргачи, съседстващи с прекрасни градини с фитнес уреди и цели паркове, прекрасни кафенета, които по дизайн и публика не отстъпват на най – добрите в Лондон, Париж и Виена, лъскави лимузини – повечето родно производство, Гангнам е интересен за туристите повече от храмовете и двореца на Сеул.

Най-често чуждите гости посещават централата на дигиталния гигант „Самсунг”, където се потапят в света на бъдещето, защото там, наред с най-новите авангардни продукти на марката, са представени и нейните разработки за следващите десет години – триумф на изкуствения интелект и удобствата, на които всеки от нас скоро ще може да се наслаждава у дома, при пазаруване, в киното, в училище, навсякъде и във всичко.

За да усетите истинския пулс на Сеул обаче трябва да наминете през младежкия квартал Хонгдае около университета. Някой би го сравнил с Шибуя в Токио, друг – направо със зоната около Пикадили в Лондон. Само че махалата има своя специфика. Тук сградите са ниски, в ярък контраст с целия пейзаж на града, улиците са неголеми, на фона на огромните булеварди околовръст, почти изцяло са отдадени на неспирните денонощно тълпи от туристи и местни хора.

В квартала ще намерите прочутия сладолед, висок 32 сантиметра, но също и всичко с най-прочутата местна храна „кимчи” на изгодни цени, както и ресторанти с всякакъв вид национална и международна кухня. Можете да обядвате или да вечеряте в някое типична кръчма и за 4 – 5 долара в този иначе доста скъп град с изключително висок стандарт – средната заплата е над 4000 долара.

В квартала на несекващия 24 часа живот има даже заведение, където се предлага само тирамису, затова пък в безброй разновидности. А също много дизайнерски магазини на локални дизайнери, най-често под един покрив с бар и място за продаване на козметика – всичко под един бранд. Този тип клубове са твърде посещавани от сеулската бохема.

Различните мазила и помади са супер мода в Корея, туристите задължително си купуват от тях, тъй като страната е сред водещите в новостите в индустрията за разкрасяване с десетки надпреварващи се марки. И нещо, което повечето туристи си купуват за спомен от Сеул.

Хонгдае е едното място, където може да видите истинския, автентичния оригинален град, където той има човешки, а не гигантски измерения. Другото място са няколко сгради около централната гара, оставени сякаш нарочно, малко неугледни, ниски и несъвършени, за да има разнообразие за туристите на фона на безкрайната върволица от многоетажни стъклени фасади, лъснати до безумие. Особено като се има предвид, че от старите къщи започва бляскавият квартал на хотелите Мьондонг, където наред с елитните места за настаняване, има и страхотни условия за шопинг на местни и международни масови марки и несекващи тълпи от шопинг маниаци по улиците с магазини и бутици и моловете.

Над него се издига друга от забележителностите на града – телевизионната кула, до която мнозина се качват, за да наблюдават панорамата към Сеул. Другото подобно място за разходка и снимки са бреговете на реката, от двата бряга на която могъщите силуети на небостъргачите се редуват с чудесни паркове. Единственият проблем на Сеул е, че на града му липсва уют, а най-добрият и най-бързият начин да стигнете от точка А до точка Б в него е да използвате метро, където за радост на чужденците, освен на корейски и на китайски, всички надписи и обявления са изписани и на английски език. Но на тръгване вземете такси или автобус, за да се насладите на пътя по феноменалния мост от града към летището – един от най-впечатляващите в света.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ