Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Бусан с 5 плажа между небостъргачите и най-големия мол

23 август 2019, 10:48 /Редактор: Калина Петрова

Бусан
Сн.: Официална фейсбук страница

Бусан е последният град в Южна Корея, който удържа нашествието на севернокорейците и от него започва същинската война, която разделя полуострова на две. Днес с 3,5 млн. жители той е вторият по големина в преуспяващата държава след Сеул. В десетката е на най - големите пристанища в света, като специално туристите се впечатляват от неговия круизен терминал, който е един от най - модерните на планетата, надминаващ по блясък и някои от водещите летища, за които ще разказваме повече в следващата поредица.

Бусан, или както ние и местните го наричаме по старому Пусан, обаче е много повече от голямо пристанище. Градът се гордее с петте си плажа, които са неговата надежда за бъдещ туристически бум. Те са обградени от небостъргачи – жилищни и хотелски, чисто нови търговски центрове и всякакви атракции. Такъв е издигащият се над морето „скайуок” – небесната разходка, над който пък минава местният лифт над водната шир.

„Културното село” е друга от атракциите на Бусан. Бившата бедняшка махала на хълм над центъра, която много напомня по къщичките си на фавелите в Рио, е превърната в рай на художниците, изрисували къщичките и всичко наоколо – малки уютни кафенета, магазинчета на занаятчии и за сувенири. Любимото място на туристите е една от терасите, откриващи приказна панорама над махалата във всички цветове на дъгата чак до морето. На нея са поставени фигурите на Малкия принц и лисицата, загледани в безкрая, до които обожават да се снимат туристите. Наоколо пък млади момичета в типични народни носии се разхождат за радост на любителите на фотографията, които правят чудни кадри.

В малкия музей на квартала ще видите смайващи снимки – само преди 40 години проспериращият сега район не е имал настилки по улиците, нито канализация, нито многомилионни приходи от туризъм. Същата съпоставка, показваща уникалния напредък на Корея ще видите и на променадата между рибния пазар – втория най-голям в света след токийския, и големия централен мол на националния гигант в търговията и туристическата индустрия „Лотте”.

Но в другия край на града има един, който го засенчва. Той пък е най-големият мол в света. Без да е атрактивен като дубайския, който сме посещавали, и той има ледена пързалка, че даже и мини голф игрище, наред с търговските обекти на доста световни вериги и местни марки. Много туристи обаче предпочитат да загубят няколко часа досами рибния пазар. Защото там е разположен така нареченият Международен пазар – огромна част от Бусан, която изцяло е в плен на свободната търговия.

По улиците на тази махала има както приятни магазини на масови национални и международни марки, така и сергии за ментета на чанти, обувки, дрехи, техника на световни колоси.

Най-търсени са малките преносими вентилатори – истински спасители в често непосилната жега. До грижливо разделените по сектори и видове продукция сергии има улица на ресторантите, но и баби, които вадят на малки маси продукти и са готови срещу символични суми да сготвят на желаещите бърза и вкусна манджа. Наоколо ще видите и „хвърчащите” лели, които управляват електромобили с форма на сергии, където превозват, за да продават по цял ден всичко, което може да се замрази или изстуди и го предлагат на туристите, също на символични цени.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ