Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Най-голямото летище в света е в Истанбул

24 август 2019, 14:38 /Редактор: Калина Петрова

Истанбулското летище
Сн.: Официална фейсбук страница

Само преди малко повече от 100 дни реално започна да работи най-голямото летище в света, което се намира на около час път по въздух от София. Полетите през април бяха пренасочени от досегашното „Ататюрк” към новото. Само по себе си то е истинска атракция.

Когато кацне, самолетът от нашата столица рулира около половин час, докато стигне до мястото за паркиране, като заобикаля отвсякъде уникалната сграда. Мястото е толкова мащабно, защото при пълното си натоварване ще може да обслужва 200 млн. пътници, в сравнение с 6 млн. на софийското летище. Представете си, че всичките 6 лондонски пък посрещат общо 150 млн. души, а всички 3 парижки – „само” над 100 млн. Именно затова аеоргарата в Истанбул е първата от най - забележителните в света, които ви представяме.

Доказано е, че със своите 1 440 000 кв.м. това е най-големият авиотерминал в света под един покрив, тъй като дубайският му конкурент има по-голяма площ, но само когато в нея се включат тунели. При това, летището в Истанбул продължава да се строи и цялостният проект, наричан Еърпорт Сити ще приключи едва през 2027 г. Така ще бъде в състояние да надмине и новото пекинско летище, което се очаква да надмине досегашната гордост на комшиите още през 2020 г. Напомняме, че в навечерието на олимпиадата в китайската столица, там вече бе направена една аерогара, която беше не само най-голямото летище, но и най-голямата сграда в света по своята площ с дизайна на великия британски архитект Норман Фостър.

Недалеч от някога българската Чаталджа и от Черно море, на север от метрополиса Истанбул, гигантското съоръжение е разположено в мъничката европейска част на Турция. То заема невероятните 7,7 хиляди хектара, повечето от които са били гори, а другите – мини. От 2,5 млн. дървета на територията на сегашното летище, изсечените са близо 700 000, а останалите са изкоренени и са пренесени по други места. Инвестицията се оценява на 7 млрд. евро, но според експертите реалната цена ще бъде много по-висока. Правителството на Ердоган обаче взе над 26 млрд. евро за 25 години концесия на аеоргарата, така че вложенията на турските данъкоплатци са многократно възвърнати от ден Първи.

Обектът бе официално открит през октомври миналата година – малко повече от 4 години след първата копка на 7 юни 2014 г. Дизайнът е на смесен британско – норвежки екип. Посетителят, който върви с километри, особено за транзитните полети, може да се наслади на наистина невероятен и много тренди интериор, подчинен на дървото и стъклото, със специално внимание към светлините. Идеята на дизайна е да пресъздаде гората, която вече я няма по тези места и да я претвори във вътрешната среда на летището.

Повечето хора обаче са по-впечатлени от търговската част. Особено внимание заслужава зоната на супер бутиците. Там изключителен е бутикът на „Люи Витон” с пусканите по витрината му анимации, които се сменят върху своеобразната фасада. Флоралните или геометричните мотиви се превръщат в известни пейзажи от Истанбул и обратно, за радост на неспиращите да снимат туристи. Човек няма как да скучае и в неизброимите обекти за хранене и пазаруване наоколо. При това по всяко време на деня и нощта, както лично се убедихме в различни часове.

Разбира се, символ на летището е неговата кула за управление на полетите. Официално тя би трябвало да прилича на лале – националното цвете на Турция, но мнозина оприличават фамозната сграда и на факел, подобен на онзи, в който се пренася олимпийския огън – известно е, че Истанбул е сред постоянните кандидати и силни претенденти за организатор на летните игри.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ