Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

„Орио” е любимото летище на българите

25 август 2019, 12:43 /Редактор: Калина Петрова

Летище Орио в близост до Милано
Сн.: iStock

Туристи от цяла Европа правят невиждани до неотдавна турове. Идват с лоу-кост полети на „Орио Серио”, но не заради световната столица на модата и шопинга Милано, а заради търговския център на близкото до нея летище.

Акциите му се вдигнаха още повече покрай ремонта на централната и най-стара аерогара на италианския град „Линате”, което му добави трафик. Малцина знаят, че неговото официално име е на скандалния художник Караваджо и е третото по трафик в Италия с над 12 млн. пасажери или два пъти повече от софийското, което е свързано с него с преки полети.

„Орио център” се оказва любима дестинация за пазар, особено по време на летните промоции, за любители на шопинг терапията от цяла Европа, особено от нейната източна част. Пазарът върви с пълна сила, а търговският център е буквално отвъд магистралата, свързваща Милано с Венеция, която минава до неголямото летище. То беше преобразено в последните десет години, когато се превърна от нещо, по-приличащо на грозен склад, в аерогара от двадесет и първия век, която по нищо не отстъпва на също модернизираната през този период основна авиобаза на града на модата – „Малпенса”.

Освен за шопинг и връзка с Милано, „Орио” дава възможност и за интересни екскурзии в съседство. Сред близките дестинации са исторически градове като Верона, Швейцария, природни забележителности като езерата Изео – прочуло се с проекта на Кристо, който го „облече”, Комо, където отдъхват на хлад световните звезди – от Джордж Клуни до Донатела Версаче, Маджоре и Гарда, до които сме ви разхождали, но на първо място – Бергамо.

Именно с името на този 150-хиляден град най-често се свързваше летището, преди да стане европейски феномен на лоу-кост полетите и шопинга. Бергамо е част от агломерацията на Милано, заедно с вечната си конкуренция – Бреша.

Градът край летището „Орио” често остава в сянката на Милано, а всъщност е много интересен сам по себе си. Неговият стар „Горен град”, както го наричат местните е част от световното наслесдство на ЮНЕСКО от две години. Основната заслуга за това е на 5-вековната венецианска крепост. Тя е наследник на разрушената от самия Атила преди 16 столетия римска твърдина. Градът е направил първата пощенска станция в Европа и света още преди 8 века. Между стария Горен и модерния град има изграден лифт, който е атракция за туристите. Прекрасни стари дворци, фантастична ботаническа градина черквата на 9 века, в която е гробът на великия композитор Доницети, са само част от забележителностите на града край прочутото летище. Авторът на 70 опери е най-известният син на Бергамо. Стигат му само безсмъртни арии като Una furtiva lagrima от „Любовен еликсир” – най-красивата, писана някога за тенори, за да бъде признат за един от най-великите композитори в световната музика.

Още новини »

Изпрати на приятел




ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ