Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Покривът на хонконгското летище може да покрие Монако

29 август 2019, 14:14 /Редактор: Калина Петрова

Летището в Хонконг
Сн.: iStock

През последния месец на протести в Хонконг, световна слава в новините придоби летището на дестинацията, която събира най-много доларови милионери на глава от населението. Защото аерогарата с дни беше окупирана от демонстрантите.

Летището не е просто вратата на Хонконг, но е може би най-голямата местна забележителност. Когато го откриват преди 21 години, то е най-голямото в света по площ на терминала, като само покривът му може да покрие цялата държава Княжество Монако със своите близо 2 квадратни километра. То е и най-голямото затворено пространство на планетата Земя. Иначе цялата площ на летищния комплекс, заедно с пистите и останалите имоти, е шест пъти по-голяма. И прибавя цял процент територия към неголямата без друго на Хонконг. 

Записано е в книгата на световните рекорди на Гинес като най-скъпото летище на света. Струвало е 20 милиарда долара и е завършено в рекордния за подобен размах на обекта срок от само 6 години. На международна конференция преди 20 г. е признато за едно от десетте най-големи постижения на строителството за всички времена. И не само заради самата конструкция - архитектурен шедьовър на великия архитект Норман Фостър, но и заради целия комплекс от мерки, взети, за да могат изобщо да кацат самолетите, въпреки съществуващата роза на ветровете - понякога цели тайфуни с нежни и не толкова нежни имена. Това никак не е проста задача за решаване.

Днес летището, което е чудесен хъб - връзка - за целия Далечен Изток, се гордее, че е най-голямото в света, макар вече само като обем на товарните превози, минаващи през него. Завинаги в историята му остава първият чуждестранен пътник - тогавашния американски президент Бил Клинтън, който каца като гост на китайския си колега Цзян Цзъмин, на 2 юли 1998 г. - мил спомен на фона на сегашната търговска война между двете най-силни икономически държави на планетата. Четири дни по-късно пристига първият официален граждански полет от Рим.

Истинско чудо за онази епоха е, че аерогарата е построена на специален изкуствен остров. Друго чудо е мостът, който свързва летището със самия Хонконг - и досега е вълнуващо човек да премине през съоръжението, което е само едно от техно постиженията на азиатския икономически тигър - също като тунелите под морето и още куп неща. Преди да излезете и да подишате натежалия от жега и влажност въздух на Хонконг, минавате през граничен контрол.

Въпреки че де юре се води част от Китай, де факто бившата британска колония има собствена граница, собствено знаме, собствена валута - при това с името долар. Даже да излизате към другия екс протекторат, върнат на Китай - Макао, който е в съседство, пак можете да минете през безмитен магазин. Както вече писахме, между двете проспериращи векове наред пристанища вече е опънат уникален мост, който ги свързва с шосе.

Освен хотел от най-голямата верига за гостоприемство в света - Мариот, летището на Хонконг може да се похвали с филиал на музея на модерното изкуство, с IMAX кино, с изключителен шопинг, при това доста изгоден, предвид офшорния характер на бившта колония. Аерогарата не престава да се развива и догодина ще открие още 20 гейта към досегашните 90. Няма как, след като преди 20 г. през него минават 30 млн., а през последната - 75 млн. пътници.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ