Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Находки от три епохи откриха край АМ ”Хемус” край Шумен

31 август 2019, 11:49 /Редактор: Лилия Чалева
Находки от три епохи откриха край АМ ”Хемус” край Шумен

Находки от три епохи откриха край АМ ”Хемус” край Шумен
Сн.: Facebook

Интересни находки от три епохи са намерили археолозите, които проучват новостроящия се участък от АМ "Хемус" край село Градище. Едно от най-впечатляващите е бронзово огледало от Ранното Средновековие - VIII-X век, съобщи за БТА гл.ас. д-р Андрей Аладжов от НАИМ-БАН.

Археолозите са изследвали късноримско селище със стопанска част. Тя се състои от навеси за производство на глинени съдове, пещи за изпичане на глинени съдове, както и складове за съхранение на зърно и други хранителни продукти.

Освен тази епоха обаче има и артефакти от Ранносредновековна епоха - синхронна на първата българска столица Плиска, обяснява археологът.

От тази епоха са проучени три землянки с размери 3,20 метра на 3,50 метра. Във всяка има по една каменна печка, която е служила за отопление, както и огнище за приготвяне на храна, допълни д-р Андрей Аладжов.

Именно в една от тези землянки е открито и половин бронзово огледало от Ранното Средновековие. Това може би е първото огледало, открито въобще в България от този период, смята археологът. Друга интересна находка, според експерта, е кладенец от Римската епоха, в който са открити части от стомни и кофи. "При него беше интересно, че устието на кладенеца беше настлано с камъни в широк диапазон, за да се осигури достъпът при кално време", каза д-р Аладжов. По време на разкопките са открити над 400 монети и около 25 фибули, както и няколко черепа.

Д-р Андрей Аладжов обясни, че освен тези епохи в селището е открита една по-ранна - Къснобронзова епоха от 1200-1100 години преди Новата ера. От нея имаме няколко жилища, които са глинобитни, посочи още експертът и допълни, че ще бъдат проучени детайлно на следващ етап, най-вероятно в края на септември.

Борисов попадна на зловеща находка от археологически разкопки (видео) >>

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ