Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Бизнесмен възроди средновековен храм в Благоевградско

7 септември 2019, 15:18 /Редактор: Надежда Христова

Църквата е на около 1 километър от благоевградското село Габрово
Сн.: Facebook


Бизнесмен възроди средновековен храм в благоевградското село Габрово. Черквата на името на Свети Георги Победоносец е издигната през XIII-XIV век. С благословията на Неврокопския митрополит Серафим, подкрепата на близки и приятели на Борислав Ханджийски, дарени средства и доброволен труд, средновековната светиня вече е напълно възстановена.

Хората в село Габрово разказват, че храмът „Свети Георги Победоносец" е разрушен от турците и дълги години е бил почти изцяло заровен в земята.

Гредите са изгнили, ролята на арматура на времето са играли и реално нищо не я държеше. Отвън беше засипана като могила на около 2-2.50 м с камъни, които са падали от самата черква, беше обраснала с дървета и храсти, разказа Борислав Ханджийски, цитиран от БНТ.

Храмът е възстановен в автентичния си вид като са използвани основите и част от старите зидове. Борислав приема за чудо това, че майстори от Горно Дряново само за 11 дни успяват да издигнат нови каменни стени.

Мога само да кажа, че българомохамедани строиха черквата с такъв ентусиазъм, все едно че са християни. С такъв респект и уважение, допълни той.

Стотици хора от цялата страна вече посещават святото място. С дарените на храмовия празник средства ще бъде изработен дърворезбован иконостас. Хората от село Габрово очакват в края на годината черквата да бъде осветена от Неврокопския митрополит Серафим.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ