Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

За магистрала като тази до Косово, можем само да мечтаем

9 септември 2019, 09:32 /Редактор: Калина Петрова

Косово - Прищина
Сн.: Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Прищина е най-младата европейска столица и това й личи по всичко - по новопостроената магистрала сред високите планини, новите блокове в италиански стил, преобладаващото население под 30 години.

От София ще ви трябват около четири часа, за да стигнете с кола до главния град на Прищина. Хващате пътя за Скопие, а от околовръстното шосе на северномакедонската столица, следвате табелите и стигате на около 15 км път по виещото се в планините шосе до тясната пролука, използвана за граница между двете части на бивша Югославия. Стигнали до КПП-то първо ще видите, че знамето на Косово, което се вее на браздата е по-малко от албанския флаг, но ще ви обяснят, че той бил на всички шиптъри по света.

Трябва да знаете, че преди влизане трябва да си купите специална застраховка. В страната няма "зелена карта", така че ще трябва да платите 15 евро - това е валутата използвана в най-скоро сформирана европейска страна, може и в македонски денари, ако сте за уикенд.

Издигате се по пътя нагоре, покрай новите къщи в митничарското градче, което прилича на европейско повече от нашите по западната граница, и той прелива в отличната магистрала. Тя е пусната съвсем неотдавна. Даже пункта за тол такси не е поставен. Карането по новия скоростен път е истинско удоволствие, а не е ясно, ако нашите строители трябваше да направят такава високопланинска отсечка с всички мостове и естакади, колко пари и време щеше да отиде. Магистралата влиза направо в Прищина на място, където явно в момента се строи кръстовище на две нива. Забележителността на него е градският мол "Алби", който много прилича на търговския център на входа на Тирана.

В косовската столица обаче не стигате направо към центъра, както в албанската, а правите няколко завоя. Единият минава покрай американско знаме и копие на статуята на свободата върху една сграда в съседство. Бързо и лесно се озовавате на главната улица, около която са основните забележителности: народната библиотека с купол като традиционните шапки от косовските носии и решетки като на бункер, дело на словенски архитект, строящата се нова православна черква, градският пазар, където почти всичко струва 50 цента и е страхотно място за посещение, покупки на свежи биопродукти и снимки за туристите с цялата махала наоколо.

Успоредна на нея е главната пешеходна улица, която официално носи името на албански национален герой Скендербег. Всички местни хора й казват "Булевард". Тя е заключена между двата централни площада. Единият е със сградите на парламента и националния театър, другият е приютил остарелия "Гранд хотел Прищина" и най-добрите сладкарници в евростил на града срещу него.

Голямата забележителност на "Булевард" е на ъгъла на първата му пряка от парламента надолу. Това е кебапчийницата "Шабан", където скарата наистина е страхотна. Бира обаче не може да си поръчате - официално в Косово не се пие. Но много върви с айрян. Цените са народни, въпреки перфектната локация.

Следващата пряка с ретро името "Камил Ходжа" всъщност е най-елитната в града, с навързани като във верига чудесни ресторанти и барове в европейски стил в градините на малките блокчета. Там спокойно можете да си поръчате прекрасните местни бири "Пея" и "Прищина" или хубав коктейл и да хапнете европейска кухня, наред с местната.

Следващата пряка с още по-странното название "Корику" вечер се превръща в мека на младежкия нощен живот, изпълва се с народ, от заведенията, скупчени на късата уличка кънтри музика.

От площада на "Гранд хотел" в края на "Булевард" тръгва улицата, носеща името на бившия американски президент "Джордж Буш", като не е уточнено дали става въпрос за бащата или сина, заемали този пост. На нея се достроява с последни детайли катедрала "Майка Тереза". Ще се чудите какво общо има католицизма с мюсюлманско Косово. В Албания, Македония и в най-новата еврорепублика са убедени, че покойната светица, свързвана най-вече с индийския град Калкута, е чудесен туристически бранд и бутат името й, където могат, за да звучат международно.

Дали по приятната уличка, която ви води към магазинчета и приятни заведения или отгоре над тях – по естаката на булевард „Бил Клинтън”, трябва да видите и още една забележителност на Прищина. Това е паметникът на въпросния американски президент, по чието време Щатите помогнаха във войната на Косово срещу Сърбия, на която беше автономна област под името Косово и Метохия. Монуметът е разположен сред блокове от югосоца, напомнящи нашите в софийската „Зона Б5”.

Изпълнен е в стил като от онази отминала епоха и някой критик би го приел като иронизиране, а не като възхвала на живия и здрав бивш обитател на овалния,
наричан по време на управлението му „орален” кабинет. 

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ