Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Скопие замайва с миризма на кебапчета и все повече забрадки

10 септември 2019, 12:27 /Редактор: Калина Петрова

Скопие
Сн.: Официална фейсбук страница

Въпреки „обличането” на сградите по централния площад и главната улица в необарокови фасади, вместо оригиналния им соцстил от югославско време, което трябва да придаде европейски фасон, заедно с шестващите навред двуетажни старички автобуси като в Лондон, градът изглежда ориентализиран.

Все повече жени със забрадки - според изискванията на исляма - могат да бъдат забелязани в сърцето на града. А дори музикантите на централния площад не знаят добре текста на „Йовано, Йованке”. Песента, която кънтеше от почти всяка кръчма в махалата със старите кръчми отвъд легендарния Камен мост, не се чува в квартала на яденето, пиенето и сладките приказки. Там все по-често звучат трелите на мюезини от множеството джамии, както и ориенталска музика и само облаците от пушек и миризма на кебапчета навред навяват спомени от онова, което старият град беше.

Невероятно е, но понякога, щом си поръчате на български, което всеки македонец ще разбере, мургавите сервитьори и бармани не могат да схванат какво им говорите и ви гледат умно. То е, защото говорят други езици – албански и турски. И заведенията, логично, също придобиват все по-ориенталски вид. Както и пазара в края на старата чаршия, който е интересен, а за пушачите даже действа като магнит при над двойно по-ниски цени на тютюневите изделия. Внимавайте обаче с количествата, защото на нашата граница митничарите проверяват обстойно колите.

Истински парадокс е, че едно пътешествие на запад от София, всъщност се усеща като да ви е завело на изток, и то бая на изток. Европейско място в центъра на Скопие се оказва плитката река Вардар, в която са инсталирани вече 3 огромни дървени каравели. Големите дървени кораби са не само с оригинални ресторанти на палубите. Но предлагат и хотелски комфорт, както пееше Георги Минчев. Настаняването става в каютите по – надолу. Тези кораби - хотели са предпочитани за настаняване от чуждестранните туристи, които това лято изглеждат повече в македонската, отколкото в българската столица.

Въпреки че в нея няма какво толкова да се види. Още се достроява черквата до
музея на Майка Тереза на главната улица, която вече не се казва „Маршал Тито”, а
Македония”. Нещо се достроява и навръх хълма Водно, досами големия кръст,
който стои отгоре, за да пази града и да напомня, че при всичките забрадки, все пак става въпрос за столица на православна държава.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ