Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Пазарният ден в Златоград е най-пъстрият фестивал у нас

12 септември 2019, 10:05 /Редактор: Калина Петрова

Златоград
Сн.: Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Дългият уикенд около Деня на независимостта на България 22 септември дава възможност отсега да резервирате приказна ваканция в едно от най-красивите кътчета на Родопите и най-южния град на страната.

Там се организират т.нар. Дельови празници по името на Войводата от песента на Валя Балканска, която лети в Космоса и заради лобното му място в селището. Златоград привлича на знаменателната дата с може би най-пъстрия изобщо фестивал у нас. Цялото шоу се разиграва в етнографския комплекс, сред старите възрожденски къщи с характерните им особености. Отнякъде идва група кабагайди, чиито свирачи са предрешени в народни носии и обикалят улиците. Повличат със себе си хората, сякаш народът е на прочутите испански празници в Памплона. Навсякъде наоколо хора в различни костюми – български, османлийски, селски и градски предлагат на туристите всякакви атракции. Ретрофотограф, вехтошар, търговец на маслини и зехтин, какви ли не образи „шетат” пред неспиращите да снимат гости на града.

На площадчето, докато девойки играят хоро, отнякъде се появяват мъже, облечени като хайдути, препасали ками и пищови през поясите и крадат една от тях. Стражари от епохата след Освобождението обаче се намесват и освобождават момата. Наистина е забавно да се види, дори от онези, които общо взето са наясно какво да очакват.

Ако изпуснете този повод да се разходите до едно от най-красивите планински градчета у нас, имате още 2 шанса да намерите повод за разходка. Между многото събития, които се организират там през цялата година – 19 фестивала през всички сезони, специално внимание заслужава Скариадата. Тя е насрочена за 19 октомври и минава под мотото, че представя грила на балканските народи. Причината е, че този край е място на среща на различни религии и езици през последните векове и днес.

Вкусният есенен празник е нещо като отговор на зимния фестивал в Златоград в третия уикенд на февруари. Той пък е посветен на виното и ракията и се нарича Трифониада по името на Трифон Зарезан, както се сещате.

Празникът на града на 21 ноември е вторият повод да пътувате до Златоград тази есен. Етнографският комплекс, който малцина вярват, че е само на 18 години, е само една от забележителностите на този чуден град. Страшно интересна е първата християнска черква, построена в Родопите. Тя е от 1834 г. и е посветена на Успение Богородично.

В преддверието ще видите най-интересното в храма – икона на Божията майка, чието сърце е прободено с нож. В двора на черквата е килийното училище, също едно от най-старите в България. В двора на другия основен храм на Златоград пък е първото „взаимно” училище, вече модерно, което сега е музей.

Заслужава си да се посети и старата джамия на повече от век и половина. В околностите на града можете да видите останките на черква на 1200 години, която местните хора възстановяват.

Скалните гъби край града са основната неръкотворна атракция за туристите. Язовирът на името на града и риболовната база са основните зони за релакс.
Мнозина посещават и двете ферми за щрауси. В града и около него има 20-ина места за настаняване, като единият хотел представлява особен интерес, тъй като базата с феноменална гледка и всички удобства е на самия Валери Симеонов, който много обича да ходи там и често кани политически приятели. Иначе Мира Добрева е любимата дъщеря на Златоград.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ