Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Гиген бил съпeрник на София при Константин Велики

14 септември 2019, 11:51 /Редактор: Калина Петрова
Гиген

Гиген
Сн.: Уикимедия

Септемврийският уикенд около 22-ри дава възможност да опознаем родината, за да я обикнем, като открием непознати за повечето от нас кътчета на България. Знаете ли например, че освен София, която император Константин Велики е наричал „моя Рим”, другият любим град по нашите земи на владетеля на цяла Европа и Средиземноморието е бил днешният Гиген. И още нещо – и двете населени места са били покровителствани във времената на Римската империя от богинята на съдбата, късмета, хазарта, богатството Фортуна.

За разлика от София, в Гиген още могат да се видят останките от храм, посветен на богинята. Ескус, както се е наричал римският град в землището на сегашното село, е бил, също като София, и балнеоложки център. Затова се среща и като Улпия Ескус. Баните са били използвани от местния римски гарнизон за възстановяване на ветераните, които – след пенсиониране, оставали по тези места и така се създал градът. Той е бил сериозен по размер за тогавашната епоха, тъй като само водопроводът му е дълъг 30 км. Банята е била с 2 части – хигиенна за къпане и процедури, както и социална, където местните хора си правели срещи и са обсъждали политиката и бизнеса на своето време.

В центъра на римското селище, от което днес има останки с доста колони, плочи с надписи, статуи, даже цял археологически парк, е имало и магазини около храма на Фортуна. Така че днешен Гиген е бил и търговско средище от класа преди 1700 – 2000 години. Околността също е интересна.

Дали ще се отбиете да наблюдавате черните лебеди там, където Искъра и Дунав се срещат, край селото, което кой знае защо е наречено на руското езеро Байкал, или пък ще гледате към румънския бряг, за да си представите как император Константин още през 4-и век е направил първия мост между двете сегашни страни, все ще е интересно. На 15 септември, който тази година е почивен ден, е местният събор на Гиген.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ