Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Празници на пицата в Неапол точно този дълъг уикенд

18 септември 2019, 14:09 /Редактор: Калина Петрова

Да похапнем пица в Неапол
Сн.: Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Родното място на пицата – най-популярното ястие в целия свят е Неапол, а като по поръчка – точно този дълъг празничен за нас уикенд, градът на Тирентско море организира специални празници в чест на своето легендарно творение. Миналата година те бяха признати за най-добри кулинарни тържества на планетата.

Само час и половина до Рим и още 40 минути със самолета до столицата на вълшебното тесто на цена около 300 лева, може и по-малко, стигат, за да се озовете от София до там. Хотел или апартамент от световните резервационни системи можете да наемете и за 50 евро на вечер. Най-добре се ориентирайте към квартала около крабрежието. Не само, защото там е най-красиво, но именно на неаполитаската „Кроазет”, чието име е „Карачоло” се организира и Празникът на пицата. Той започна още миналия уикенд и е насрочен до неделя, 22, късно през нощта.

Какво да очаквате на него? 50-те най-добри пицарии в града и света предлагат на ненаситните гладници класически и съвременни рецепти. Тази година хит е пица с шампанско или просеко например. Освен това, има сергии за прочутата моцарела и буфала на Кампания – региона на Неапол, както и огромна сцена за концерти на живо на най-големите италиански попзвезди. Нищо чудно, че от 60 000 през 2011 г., посетителите миналата есен достигнаха 1 милион души. Пространството от няколко километра на красивата крайбрежна улица до съвършено сините води на морето обаче е достатъчно всички да намерят своето място. Трябва да се има предвид, че сред организаторите на въпросното събитие е притежателят на най-добрата пицария в Неапол, Италия, Европа и света „Сорбило”, която има своята звезда в книгата с най-класните ресторанти в света на „Мишлен”.

Иначе павилионите на участниците са с обща площ от 30 декара. С фурни на място, на които се приготвят пиците за посетителите на празниците. Те сядат на дървени маси и пейки с изглед към вулкана Везувий, замъка Дел’Ово и приказния остров Капри – всичките в залива на Неапол. Но за тях ще разказваме тепърва. Сега се връщаме на пиците...

Малцина знаят, че оригиналната „Маргарита” е кръстена на прапрабабата на нашия цар Симеон. По тази причина, освен бялото на сиренето и зеленото на доматите, задължително към нея се прибавя и листче босилек, което стои на върха на тази пица. И на всяка друга, която се прави в Неапол. Така цветово се получават багрите на италианския, а и на българския трикольор. Няма нищо случайно, както се казва. Пък и цената на огромните и ненадминати „Маргарити” Неапол, дори на най-вкусните места, е 5-7 евро. По всеки джоб, колкото и у нас, но със съвсем различно качество.

Празниците на пицата тази неделя ще завършат с определяне на Световен шампион. Ако на някого тази работа му се стори пресилена, нека да знае. От 2017 г. неаполитанското изкуство за приготвяне на пица е признато официално за Световно наследство на ЮНЕСКО. Също като Рилския манастир или Зимния дворец в Пекин.
В следващите дни ще разкажем какво освен пица трябва да пробвате в Неапол, както и за любимото място на неговия най-виден гражданин – ненадминатия тенор Енрико Карузо, който е първият певец в света, продал повече от 1 милион албума и научава Америка и целия свят да ядат неговото любимо бедняшко ястие – пицата.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ