Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Уханието на Джаки Кенеди и Грета Гарбо от висотата на Равело

18 септември 2019, 14:24 /Редактор: Калина Петрова

Равело
Сн.: Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ако френската Ривиера има съвсем наблизо Сан Пол дьо Ванс, където сме ви водили, италианската Костиера Амалфитана се гордее със своето Равело – друго каменно градче на върха на стръмните планини над Средиземно море. Което по този край го наричат Тирентско.

Как се стига от София и става ли като дестинация за дълъг уикенд? Вземате самолет до Неапол – редовен или нискотарифен – до 150 евро, „комета” по вълните или автобус до Амалфи – 18 евро, а друг оттам – нагоре до Равело срещу 1,30 евро.

Равело наистина прилича на Сан Пол дьо Ванс, но морето е по-близо, планината е по-висока и е по-живописна и е по-красив пейзажът – и откъм зеленина, и откъм синева. Иначе и в това градче, като във френското се влиза през специален стар пешеходен тунел. Няма нищо случайно, че централното площадче на Равело е най-забележителна с удивителната си Тераса „Безкрайност”, богато декорирана с цветя и осигуряваща една от най-красивите панорами, до която пък е любимото заведение на самата Джаки Кенеди – Онасис, където тя твърди, че е опитвала най-вкусните сладкиши в живота си и в целия свят. Можете да седнете, цените са напълно нормални.

По-знаменитата тераса обаче е на бутиковия хотел „Вила Чимброне”. До нея се достига по пешеходните улички нагоре и нагоре между красивите стари къщи – повечето хотели и ресторанти с ухаещи на лимони, мимози и олеандри градини. Мястото е на върха на хълма на селото. Градината на вилата е музей (входът е 7 евро, но си заслужава). Като нашата на двореца в Балчик – усещането е почти идентично, няма ги само водопадите и ориенталските орнаменти. Самият хотел е знаменит с гостите си и най-вече с кинолегендата Грета Гарбо, която е изживяла тук най-забележителния си любовен роман. Сградата е ретро и патиносана от времето. А околната зеленина е фантастично решена и поддържана. Но преминали малка арка към терасата в самия край на малкия парк, се озовавате на една наистина неповторима панорама. Парапет, осеян с бюстовете на антични герои, отвъд който се открива шеметна гледка към приказното крайбрежие на Амалфи.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ