Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Амалфи смайва с гледки, плажовете са вулканични

19 септември 2019, 09:54 /Редактор: Калина Петрова

Амалфи
Сн.: Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Амалфи дава името на цялата Ривиера на южна Италия в залива на Неапол, където има огърлица от невероятно красиви градчета, драматично разположени по скалистите склонове на околните планини с техните каменисти чукари. Къщите изникват буквално от камъните, решени в много ярки цветове, сякаш, за да осигурят неповторимостта на пейзажа.

Независимо дали идвате на това мечтано от милиарди хора по света градче по море или слизате по невероятно стръмното и осеяно със завои, достойни за Формула 1, шосе през съседното и също много живописно Фуроре (да, в превод името на населеното място, известно с виното си означава „фурор”), дъхът спира, а пръстите не спират да натискат „спусъка” на камерата – все едно дали на смартфона или на фотоапарата. Достигнали в неминуемото задръстване в края на пътя до центъра през мънички тунели – последният под красива къща, се озовавате в сърцето на Амалфи. Там е пристанището за редовните морски линии ( до Неапол ще има чак другия курортен сезон, сега има само до Соренто и Позитано).

На същия този малък площад е също импровизираната автогара. И плажът е в непосредствено съседство. Той обаче не впечатлява. Пясъкът е с тъмен цвят, защото е с вулканичен произход. Мушкате се в просеката между две къщи и се оказвате на площадчето пред известната местна катедрала. До нея се стига по голямо и живописно стълбище, а срещу 3 евро можете да разгледате отделните части на комплекса, който е построен върху римски останки от първите векове след Христа, продължава в средните векове и смайва с декорациите и различните съкровища в нея. За децата е супер атракция лабиринтът от алеи в подножието на черквата и стълбището. А възрастните не могат да се нарадват на небето, чийто цвят може да се види само тук. Най-добре се наблюдава от двете кафенета срещу катедралата – френския бар от 1845 г. и сладкарницата от 1830 г. Цените са високи, но усещането е неповторимо, а гледката е фантастична.

Можете, разбира се, да поемете по уличката нагоре и да посетите другите заведения и да напазарувате магазинчетата, пълни със сувенирите на Костиера Амалфитана: дантелените дрехи, шаловете и ризите от лен, керамиката, голяма част от която декорирана с прочутите местни лимони, които можете да купите и във вид на сапунчета и всякакви други неща, разбира се бутилките със световноизвестния тукашен ликьор „Лимончело”.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ