Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Край Долни Главанак е родният Стоунхендж

26 септември 2019, 15:29 /Редактор: Калина Петрова

Кромлехът край Долни Главанак
Сн.: Уикимедия

Думата „главанак” стана хитова напоследък, след като премиерът я използва по адрес на висши чиновници. А с това направи реклама на едно уникално и твърде малко познато място в България. Става дума за село Долни Главанак, недалеч от село Горни Главанак. То се намира съвсем близо до южния край на България и границата с Турция, почти до мястото, където тя се събира с браздата с Турция. Тази удивителна част от Родопите е на 55 км от областния град Хасково и на 12 от общинския център Маджарово. На около 2 км от Долни Главанак, на десетина минути по чакалова пътека от шосето, е голямата тайна на региона. Това е българският Стоунхендж.

Той е доста по-млад от оригиналния – „само” на 28 века. Смята се, че по онова време – преди гръцката класичност, на това място са се провеждали ритуали, свързани с орфизма – тракийската философия, култура и учение, за което се смята, че стои в основата и на елинската, и на християнската цивилизация.

Комплексът се нарича кромлех, което ще рече „камъни в кръг” в буквален превод, а най-добре да се каже: каменно светилище. Българският Стоунхендж се състои от 12 менхира. Това пък са побитите камъни. Девет са изправени, а три са полегнали. Може да е нищо в сравнение с най-големия в света подобен комплекс, който пък се намира във Франция, в Бретан. Мястото, което е толкова стародавно, е оценено като археологически обект от огромно значение – както казват учените – „открито” е едва преди две десетилетия. Въпреки че не е единственият комплекс у нас, този край Долни Главанак е най-добре запазеният. В Южна България и по черноморското крайбрежие имаме още няколко подобни.

Цялата околност е живописна: рекичка, ниски храсти, диви цветя, мистичния каменен кръг на хълма. Има версия, че кромлехът на Долни Главанак е бил свързан в ос с много по-популярния Перперикон. Според едни учени това е просто светилище, посветено на култа към слънцето, а според други е възможно да е било нещо като обсерватория за древните ни предци.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ