Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

5-вековен мраморен мост се руши в Харманли

1 октомври 2019, 10:41 /Редактор: Калина Петрова

Гърбавият мост в Харманли
Сн.: Официална фейсбук страница

Не бихте се сетили, но Харманли е едно от първите туристически места в България и така вече 6 века. Градът възниква, след като през 1510 г. на това място е построен голям Кервансарай – нещо като хотел в османския период, не просто хан. Около него се заселили турци, после българи дошли, за да работят на хармана – място за вършеене, и се задържали.

Както написал един пътешественик, минал в онази епоха, местните нямат нужда да ходят никъде, понеже светът сам минава покрай тях. И още един девиз, който е характерен за града и за местния туризъм: „Светът е мост, по който минава и владетелят, и сиромахът”. Това е изписано на прочутия мост над Харманлийската река, който през последните 6 – 7 години ударно се руши. А е оцелял от 1585 година, когато е вдигнат.

Той е изработен в характерния стил за османската епоха и поради характерния си силует местните хора го наричат „Гърбавия” помежду си, а пред гостите – „Сводестия”. Понеже е опасен, в момента може да се види и да се снима, ала е препречено минаването по него. Казват, че вече веднъж били отпускани пари за възстановяването му преди време, но се „изпарили”, понеже съоръжението продължава да бъде заплашено.

Другата перла на харманлийския туризъм – комплексът „Гергана” в чест на героинята на Славейков от „Изворът на белоногата”, също е в упадък. Чешмата, която е вдъхновила класика да създаде безсмъртната си творба, даже там е започнал и да я пише, обаче си е на мястото. До нея е и статуята на Гергана.

Водопади, пещери и какво ли не още оправдават наличието на 8 хотела в Харманли. Най-известен, разбира се, е „Приказките” на самия император на фолка, познат на цяла България с прозвището Пайнера. В комплекса неговият отбор певици правеха премиерите на албумите си, които произвеждаха хитове и огромни тиражи. И домакините скромно го наричат „меката на фолка”. Минало, твърде близко, което можете да усетите във въздуха срещу 50 – 110 лв. на нощ.

Пък може и да се топнете в римската баня, ако не в близката река през Харманлийското дефиле. Ако такъв вид туризъм не би могъл да бъде определен точно като културен, градчето има още какво да предложи. Тук още през 1833 г. е открито килийно училище, а само година по-късно – черквата „Свети Атанасий”. Тя е може би главната архитектурна забележителност със свое европейски вид. Той е надграден върху оригиналния вид за вековния юбилей на храма, като дървената камбанария е заменена от нова на западната фасада. Само след 15 години черквата става на 200! От 1870 г. пък има читалище с прекрасното име „Братолюбие”.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ