Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Диви орхидеи, крепост, светилища в парк край Русе

3 октомври 2019, 09:20 /Редактор: Калина Петрова

Парк Русенски Лом
Сн.: Уикимедия

Дива орхидея не е само име на легендарен еротичен филм с Мики Рурк и Каре Отис, а е цвете, което можете да видите в България. При това край „пенсионерската пътека”, равна и ненапрегната за туристите, на най-неподозираното от мнозина място – в природния парк Русенски Лом.

Сигурни сме, че повечето от вас дори не подозират, че у нас съвсем естествено растат орхидеи. Не само рози и макове. Още по-странно ще ви се стори, че дивите орхидеи в България не са 70 броя, а 70 вида! Те виреят предимно там, където има средиземноморски климатични влияния и областите са де факто субтропични, по най-южното ни черноморско крайбрежие. Но също така покрай границите с Гърция и Турция там, където трите страни събират пределите си и нашите земи стигат най-близо до Бяло море.

Оказва се обаче, че се простират и на север. Два вида орхидеи бяха открити преди няколко години край Златни пясъци, а ги има и недалеч – само на 20 километра от дунавската ни столица Русе. Там дори има едно наистина специално цвете. То не фотосинтезира и тази дива орхидея е наречена безхлорофорна. За съжаление, сега не е сезонът, когато цъфтят тези невероятни растения, чиято красота кара мнозина да ги колекционират в домашни условия, да се явяват на изложби и дори на състезания за най-хубава орхидея.

В Русенския Лом обаче има още много неща, които да видите и в златната есен. Растителните видове са 902, а сред животните – 117 вида, в естествена среда живеят вълци, глигани, змии, но също скални орли и египетски лешояди. Има специална екопътека, дълга 6 километра – час и половина нормален ход, за да разгледате природното разнообразие. Това е само един от общо шестте маршрута, разработени за туристите в парка. Друг, но по-дълъг – 9 километра или около или малко над два часа  с нормален ход, води до Ивановските скални черкви, обект от Световното наследство на ЮНЕСКО, където вече сме ви водили. Важна забележителност е и крепостта Червен, която сме споменавали с кулата, запазена и подобна на най-популярната у нас Балдуинова във Велико Търново.

Това е било болярски дворец, запазени са основите на 13 черкви в околните скали – манастир. Природният парк край реката Русенски Лом е интересен и заради тракийските светилища, които са открити в него. Възстановена стара воденица и възможност да се кара кану са още атракции за туристите. Не пропускайте и втората най-дълбока пещера в България – Орлова чука, дълга невероятните 13,5 км, от които достъпни са 3, включващи „Концертна зала”, още „салони” и много други изумителни впечатления, даже малко езеро.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ