Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Урвич е живата 27-вековна приказка на София

4 октомври 2019, 11:09 /Редактор: Калина Петрова

Крепостта Урвич
Сн.: Bulphoto

Който е пътувал между София и Самоков покрай Искъра, няма как от дете да не си е мечтал да се качи до тайнствената и напълно автентична крепост на върха на един от хълмовете над реката. И, ако по онова време сте се чудили защо едно от столичните кина се нарича точно „Урвич”, трябва да знаете, че е кръстено именно на тази средновековна твърдина. Тя е не само една от малкото, но е и една от най-добре запазените ни цитадели.

Преди дни стана ясно, че крепостта ще премине под управлението на Столичната община, след като 3 десетилетия различни хора и институции се опитваха не на шега да я превземат, докато други си устройват партита сред двореца.

Разходката до Урвич е всичко, за което може да мечтае туристът. Първо е доста близо до София – двадесетина километра, което я прави твърде достъпна. После, изкачването до върха на канарата, на която се намира насред живописното речно дефиле, е подходяща за разходка пеш, а ако имате подходящ автомобил, велосипед или мотор – за перфектен офф-роуд. Качването си струва. Първо, защото крепостта не е от итонг, като множеството, направени безобразно и кичозно по европейски програми в последните десетина години. Съвсем истинска си е. При това е поне на невероятните 17 века! Не сме се объркали: учените доказват, че крепостта е била вече важна през 4-и век – в края на античността, а може да е дори по-стара.

Археолозите разкриват, че на това място е имало постройки поне от 6 в. преди Христа, т.е. преди 27 века. Тази година става точно половин век, откакто буквално се рови около миналото на това невероятно място с нетипичното име „Урвич”. Интересът към него от страна на историците и археолозите ги кара сериозно да го проучва от 1969 г.

Оказва се, че черквата на крепостта „Св. Илия”,  е част от цял манастирски комплекс, а също и от огърлицата свети обители, наричана Софийската Света гора, е била действаща през цялото османско иго. Не е тайна, че Столичната община през последни 10 години активно изследва и популяризира всички стародавни черкви и манастири в околността, а специално на площадката на „Урвич” финансира работата на Археологическия институт вече 8 години.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ