Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Саудитска Арабия разреши жените да наемат хотелска стая

6 октомври 2019, 19:17 /Редактор: Лилия Чалева

Саудитска Арабия, мода
Сн.: Shutterstock

Саудитска Арабия отмени някои от рестрикциите за жените, посещаващи кралството, съобщиха днес саудитските туристически власти.

С новите директиви се разрешава жени да наемат хотелски стаи без присъствието на придружител мъж, както и мъже и жени чужденци да споделят една и съща стая, без да доказват, че са женени, предаде Асошиейтед прес.

Саудитската Комисия по туризма и националното културно наследство публикува новите изисквания днес в Туитър, с което потвърди публикацията по темата от петък в саудитския всекидневник "Оказ".

Комисията заяви, че жени ще могат да наемат хотелска стая срещу документ за самоличност - лична карта, ако са саудитки, разрешително за пребиваване, ако са чужденки, живеещи в кралството, или с паспорт, ако са туристки. Същите изисквания ще важат и за чуждестранни двойки, без да е нужно да показват удостоверение за брак. Преди за да наемат хотелска стая, жените се нуждаеха от разрешение на мъж придружител.

Жени ще могат също да наемат хотелска стая, без да е необходимо да показват никакви документи, ако с тях има придружител мъж, който разполага с документи за самоличност, заяви тя.

Облекчаването на строгите регулации за обществените взаимоотношения се въвежда, след като Рияд обяви първата си програма за туристически визи като част от усилия кралството да се отвори за чуждестранни посетители и да разнообрази зависимата си от петрола икономика, отбелязва Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия обяви новата визова програма миналата седмица и заяви за нея, че тя има за цел приходите от туризъм за брутния вътрешен продукт да нараснат с 10 процента от сегашните 3 на сто. При представянето на новата визова програма Рияд акцентира върху пет обекта от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, обекти за съвременно изкуство и природни обекти като Червено море, пустинята и планините.

Преди посетителските визи се издаваха само по конкретни причини като например за мюсюлмански поклонения, за посещение на роднини или за бизнес дела.
Програмата за едногодишната виза за многократно влизане позволява престой до 90 дни в Саудитска Арабия и с нея за пръв път кралството позволява на чужденци да го посещават единствено с цел туризъм. За визите имат право да кандидатстват в интернет или при пристигането си гражданите на 49 страни. Тези на останалите държави по света ще трябва да кандидатстват в най-близкото саудитско посолство или консулство.

Като част от усилията да привлече посетители от чужбина, кралството облекчи и дрескода за туристките. Според публикуваната визова информация на сайта на програмата сега от тях се изисква на обществени места да се покриват раменете и колената, но не и да се носи покриваща цялото тяло абая.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ