Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Китай откри летище за повече пари от БВП на България

7 октомври 2019, 11:04 /Редактор: Калина Петрова

Летището Даксинг
Сн.: БТА

Китай и по-специално неговата столица Пекин си върна титлата „най-голямо летище в света”, която бе изгубил от Дубай и Истанбул. Преди дни започна работа летището Даксинг. Лично президентът Си Дзинпин откри най-мащабния летателен терминал на планетата, който ще обслужва 72 милиона пътници годишно или над десет пъти повече от софийските два, като постепенно достигне невероятните 100 милиона души. Събитието беше посветено и на 70-годишнината на Китайската народна република, отпразнувана на 1 октомври.

Инвестицията също е рекордна – повече от БВП на България – всичко, което произвежда и потребява за година цялата ни нация, като надминава равностойността на 120 милиарда лева. След като през 2008 г. месец преди олимпиадата отвори летище по дизайн на великия Норман Фостър, което тогава беше и най-голямата сграда в света изобщо, новото летище на Пекин пък е последният голям проект на най-известната и най-уважаваната жена архитект за всички времена – самата Заха Хадид.

Погледнато отгоре, аерогарата прилича на огромна златна шестоъгълна звезда, но не еврейска, а по-скоро с формата на морска. Интериорно пък решението е в модния напоследък, представен и на летищата в Истанбул, Бомбай и много други флорален дизайн – с идеята за гора и с колони като стволове на дървета, но с космическо докосване. Изкуственият интелект, представен от роботи за обслужване на пасажерите и чекиране с лицево разпознаване са две от мегамодерните екстри, които предлага летището и бяха хит още преди официалното откриване по време на специално организираните за туристи екскурзии из огромната площ от 700 000 квадратни метра.

Само след 2 години Китай ще изпревари Съединените щати като най-голям авиационен пазар в света. В началото новооткритото летище ще отстъпва по брой пасажери на по-старото пекинско и на летището в Атланта, които са планетарни лидери по величина на пътникопотока.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ