Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Гостуване с хапване е любимият тур в Прага

8 октомври 2019, 15:48 /Редактор: Калина Петрова

Прага
Сн.: Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Няма по-търсени турове в прекрасна есенна дестинация като Прага от гостуването в истинско чешко семейство, което приготвя за вас обеди през уикенда или вечери от понеделник до неделя. Това е хит и в цяла Европа, особено покрай смъртта на Карел Гот, който беше суперзвезда не само у нас и в целия соцлагер, но и в Германия и Австрия. Наричаха го „Златния славей на Прага”, нищо че всъщност певецът е от бирената столица на Чехия, на Европа и на света - Пилзен.

Обикновено тази атракция струва от 40 до 60 евро на човек, като най-често алкохолните напитки не са включени в цената. А пивото е по договаряне, защото в Чехия се пие повече от вода, както всички знаем от литературата на тези наши братя славяни. Гостуването не е просто шанс да опознаете истинската пражка кухня, но и да зърнете онези кътчета на града, които остават обикновено скрити от редовите туристи, шетащи между Храдчани, Карловия мост, Старе место и Вацлавския площад.

А Прага, която сме изследвали детайлно, е това, което клишето нарича „град на детайла” и си заслужава проникването в дълбочина. Резервациите стават по нета, а може и на място в туристическа агенция. Обикновено домакините ви вземат от популярно място или пък ви дават адреса, ако живеят в по-отдалечен от туристическите места район на не милионния град. Това, което предлагат най-често е четири или повече степенно меню. То дава възможност да опитате нещо повече от очакваното и предлаганото в нелошите ресторанти на този прекрасен град. И всичко да бъде направено домашно.

А, като всяка провинциална столица в някогашната Хабсбургска империя, Прага е взела за свое мото онова, което е най-типичното за метрополията Виена – създаването на уют. Кухнята на Чехия е проста, лесна за харесване от българите, особено сладките и най-вече тестените неща, които са доста определящи за нея. Възможно е, разбира се, съчетаването на готвене с дегустация на чешка кухня, което е също разпространена практика и е най-голямата атракция за туристите, особено за идващите от по-далечни дестинации като Щатите, Япония или Великобритания.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ