Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Още Иречек открил маршрута до Лобош, рай на 50 км от София

11 октомври 2019, 13:16 /Редактор: Калина Петрова

Лобош
Сн.: Официална страница

Още Иречек открил маршрута до Лобош, малък рай на 50 км от София Лобошкия язовир, наричан също „Пчелина” е едно от малко познатите райски кътчета близо до столицата.

Всъщност маршрута е един от най-старите в българския туризъм изобщо. Мястото е откритие на самия просветител и министър на България Константин Иречек – част от чехите, които цивилизоват страната и народа ни след Освобождението от Османско иго.

Намира се недалеч от представения вече у нас Радибошки манастир и дори могат да се съчетаят в един уикенд. Разстоянието от София е около 50 км. Мястото се намира след селото с интересното име Поцърненци, продължава се по черен път, в чийто край колите се оставят и с  разходка пеша около половин час се стига до Лобош. В нейния край пътешественикът е награден с чудната гледка на малка черква, каменна, кацнала красиво на възвишение над голям язовир – обиколката му е цели 34 км. Както си пише пред входа, храмът датира още от 1350 г. или Второто българско царство.

Интериорът е по спартански скромен, каменен, с някои запазени стенописи от старо време – предполага се, че става въпрос за 15-16-и век, и с по-нови икони. Черквата е посветена на Свети Йоан Летни, но според учените преди това е била кръстена на Св. Николай. Според Иречек тя е била част от средновековна крепост.

По-новите изследвания са открили по тези места останки и от антично, и от средновековно селище. Крепостта най-вероятно се е казвала Градище, а преди нея е имало селище и светилище, посветени на легендарния син на върховния бог Зевс – самия Херакъл, по-познат у нас с латинското си име Херкулес. За това свидетелства намерена плочка с образа на голия герой с лъвска кожа в ръка – нали това е един от митичните му подвизи.

В онези времена отдолу не го е имало езерото, което прави пейзажа наистина прекрасен. Като изключим факта, че тази есен поради неизвестно замърсяване, богатият на риба язовир беше отровен и част от неговите обитатели заплуваха на повърхността с обърнати нагоре коремчета – медиите го описаха гръмовно като екокатастрофа.

Самото изкуствено езеро е от 70-те години, когато е залято старото село Пчелинци, дало и името на „Пчелина”. Освен за напояване и за риболов, мястото е използвано и за почивна база. И досега има бунгала, както и малък хотел с басейн и възможности за водни спортове, който сполучливо е наречен „Райски кът”.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ