Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Уникален музей на пещерите отваря врати в Чепеларе

13 октомври 2019, 10:53 /Редактор: Десислава Димитрова

Музей на пещерите в Чепеларе
Сн.: Официална страница

Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело в Югоизточна Европа отваря врати за туристически посещения след пълно преобразяване, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
39 години след построяването си, Музеят на родопския карст в Чепеларе е напълно ремонтиран с над 1.1 млн.лв., осигурени чрез управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020 г.
Проектът "Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция" цели да съхрани и подобри местната култура, паметници, природни туристически ресурси и да популяризира форми на туризъм, както и да покаже различните култури, обичаи, начин на живот, традиционни знания и занаяти.
Музеят е с изцяло нов дизайн на всички помещения и ново оборудване. Пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала. Изключително атрактивна е новата декорация, имитираща карстова пещера с отливки. Положени са също нови настилки, стенни облицовки и тавани. В стените са вградени ниши за излагане на експонати. Обособено е помещение за сувенири. Подменени са ВиК, електрическата и отоплително-вентилационните инсталации. Изградени са нови озвучителна и пожароизвестителна инсталации.
Музеят на родопския карст притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания. Посетителите могат да видят и какви животни са обитавали пещерите. Сред експонатите са възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка, както и част от долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа.
По проекта е доставен уред за холограмни изображения и модулна сцена снабдена с прожектори и озвучителна система. Сцената е разположена на пл. "Олимпийски", в центъра на град Чепеларе.
Направена е реконструкция и благоустрояване на пространството около Паметника на загиналите във войните чепеларци. Изграден е и амфитеатър за беседи на открито. Монтирано е оборудване за светлинно-звуков спектакъл "Звук и светлина - паметта на Чепеларе".
Разработена е уеб платформа за работа в мрежа на общността. Основна цел е създаването, развитието и популяризирането на портал за палеонтологичната идентичност на трансграничната зона, в който любители и професионални палеонтолози могат да контактуват и да си сътрудничат в ученето, науката и т.н. Разработено е и смартфон приложение, както и открита база данни за културни палеонтологични активи на Чепеларе и Просочани, Гърция.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ