Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

На културен туризъм, блато и пивница в Калище

14 октомври 2019, 11:19 /Редактор: Калина Петрова

Черкваа в село Калище
Сн.: Официална страница

Само на 60 км, значи около час, от София и много по-близо до Перник и Кюстендил се намира село Калище, чието име можете да срещнете и като Калища. Названието идва от близкото блато. Предлагаме ви да разделите деня си на две части. Първата, ако не сте зървали язовир "Пчелина" с неговия храм от 1350 г. - на 4 км, както и двете стари черкви с едно име - "Св. Атанасий" в самото село, отдайте на културно-исторически туризъм. А после от обяд задължително се отбийте в забележителното местно заведение, което се определя като "пивница" - така при соца наричаха от свенливост онова, което всички си знаем като "кръчма".

Старите сгради са обединени в ансамбъл, а битовото обзавеждане отвътре не е във вехт балкантуристки стил, а е направено с немалка доза ирония и самоирония. В същия дух е и менюто. То е оформено като вестник. Засукани са наименованията на конкретните отдели в него. Не се хвърляйте направо на 7-степенното българско меню: 6 ракии и 1 салата. Действайте бавно и полека, а ефектът ще бъде същият. Салатите излизат в рубриката "Залъгалки". Скарата е в два отдела: "Жарено мЕсо, цвръкнато по нашенски" и същото, но "по комшийски" - в случая, по сръбски. Има също "сбиртоци от плочнико" - да го наречем сачове. Има дори чевермета при предварителна поръчка - "на кол и връчва от огино". Ако се насочите към рибата, интересен е Власинският сом, ала рубриката е с по-сложно название: "гласено от въдица и мрежа". На местна почва според нас няма нищо по-хубаво от това да опитате тукашните "втасаняци", което са баница, зелник и погача. Няма да ви цитираме "партизанското име" на боб-чорбата, сетете се сами как би могла да се казва, издържана в този серт маниер. 

Концентратите са наричани "утепаници", които биват "нашенски" - ракии, включително типичната за района дюлова, "московски" - водки, и "ингилизки" - уискита. Вината са под кодовото название "гроздов сок, втасал". "Втасали хлемове" е разделът на бирите, като има и такива "от чучуро".

"Уйдурми" са безалкохолните напитки. Големият смях идва с коктейлите в граовски стил. Тукашното "Мохито" е с второ име "ани го", като съдържа ракия, настъргана маруля, пие се от гюведже с капак. "Блъди Мери" или "Биена Мара" е ракия с домашна салца, която се пие от паница. "Бейлис" или "Беля" е гърмящата смес от резлива боза и домашна ракия, която се сервира в кратунка.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ