Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

И кашкавалът е от европейската столица на културата

15 октомври 2019, 11:08 /Редактор: Калина Петрова

кашкавал
Сн.: Официална фейсбук страница

Освен своите камъни и къщите в тях, до тях, върху тях и навсякъде в околността, които я направиха предпочитана снимачна площадка за суперпродукции от цял свят – от Джеймз Бонд надолу, европейската столица на културата Матера има и още едно голямо богатство. И то е ... кашкавалът. За огромно разочарование на нашата нация, той е „родом” именно оттук. Даже местните го наричат „вкуса на скалите”. На италиански името звучи като „качокавало”, откъдето е видоизменено българското название.

Неведоми са пътищата, по които жълтото сирене от Матера е стигнало до нашите земи, но времето е пред нас, за да разкрием голямата тайна. За гражданите на Матера това е един от символите на родното им място. Те обичат да бъдат перфекционисти, освен във всичко друго, и в направата на своя специалитет. Също като за луканиката – у нас пристигнала като луканка, и при качокавалото, при нас превърнато в кашкавал, матерци са изчислили идеална форма и тегло.

Питите, които правят са с тегло от 4 до 8 килограма. Интересно е, че при тях сиренето зрее до 4-5 години според трендовете на модерната кулинария. Оригиналният им кашкавал не се прави от всякакво мляко. Само от това на местната порода крави Подолика, от които има само 25 000 глави. Те пасат на хълмовете над живописните скали на Матера. Породата е специфична за Италия и още повече - за региона. Тя дава малко мляко. Но с невероятно качество. И само от него местните правят прочутото си сирене. Породата е дошла от Ориента през 4-и век преди Христа и е забележителна с малко по-дългите си рога. През 60-те години политиката на Европейската общност е на път да доведе до изтребването на въпросните крави и спирането на производството на качокавало, но местните фермери и производители скриват стопанските си постройки в горите и така запазват хилядолетната си традиция. Победата в партизанската война, учудващо за мнозина, е за бойните граждани на Матера.

В резултат, породата крави и сиренето от тяхното място са обявени за „национално богатство и наследство на Италия”. За да бъде спазвана стриктно традицията и да се гарантира безупречно качество, всички местни производители са събрани в асоциация, която се занимава и с отглеждането на кравите като субсидира фермерите, и с контрола върху продукта, и с неговия маркетинг. Производителите наричат продукта си „митологичен”.

Държат, че въпреки цената си – 18 евро на кило, е най-доброто сирене в Италия, за което свидетелстват и международни специалисти. Според тях кашкавалът трябва да се яде само в плато, не на сандвич или подобни унижения за това благородно сирене, преимуществено, след като е приключил обядът или вечерята. Препоръчват да се консумира в компанията на мед от кестени – друг специалитет на Матера. В европейската столица на културата можете да посетите бутиците за кашкавал на „Казеифичо Метера” на известната местна фамилия Маджоре с 4 поколения традиция в занаята или някой друг от местните майстори на сиренето.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ